Tetapi kali ini nak share jugak berkenaan pasal buat Cara Nak Buat Text Box Dalam Blog untuk korang yang mahukan sesuatu yang simple tetapi menarik.

Apa kegunaan text box ni? Antaranya:
1. Untuk naikkan entri yang korang rasa dah lama tak aktif, entri lama-lama dulu
2. Meletakkan foot note selepas entri, pesanan dan sebagainya
3. Memasukkan penafian tentang entri
4. Sebagai satu kotak promosi di sidebar blog anda
5. Lain-lain fungsi yang korang rasa sesuai dan masukkan sedikit imej untuk kelihatan fancy
Cara Nak Buat Text Box Dalam Blog
Baiklah. Korang boleh salin javascript di bawah ini dan letakkan di mana-mana kawasan di dalam blog.
Daripada kod javascript di bawah ini...
1. Copy kod di bawah ini ...
<div class="success" style="background-color: #dff2bf; background-image: url('https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhz8njf_VwRkWKdI3tVXCBzRK9BReIAVpYxSbCK9OfeU2rzr6USd838RJ7v_ts9pXgO0ODBFbxgEmbjjnirPYApmM8J8VnYoNMoPvF3Janq7I1TKXKIrAWatteJy8wavZuyJwYoFnRDXjI/s0/success-icon.png'); background-position: 10px 50%; background-repeat: no-repeat; border: 1px solid; color: #4f8a10; font-family: Poppins, Helvetica, sans-serif; font-size: 15.5px; margin: 10px 0px; padding: 14px 10px 14px 50px;">Baca juga - <a href="https://www.aynorablogs.com/2026/04/ingatlah-pesanan-ini-wahai-orang-yang.html?m=1">Pesanan Untuk Orang Yang Nak Bermusafir.</a> Share kepada ramai orang agar manfaatnya lebih luas. Thank you 🥰</div>
2. Salin di mana-mana bahagian template di dalam blog anda. Caranya - pergi Layout >> Add Gadget >> salin kod javascript di atas >> SAVE.
3. Jangan lupa tukar address blog korang, dan entri yang mahu di link kan..
4. Color code juga boleh ditukar ikut kesukaan korang!
Hasil box seperti di bawah ini...
Baca juga - Pesanan Untuk Orang Yang Nak Bermusafir. Share kepada ramai orang agar manfaatnya lebih luas. Thank you 🥰
Bye!!

Masa zaman awal berblog dulu dalam 20 tahun nan lalu. Saya dan kekawan adalah dari komuniti Msjbox.com. Alhamdulillah sampai sekarang masih ada yang still contact dan berkawan baik.
ReplyDeleteWow lamanya.. ni blogger legend ni
ReplyDelete