Cara Atasi Sifat Bosan Terhadap Pekerjaan

aynora nur | 07 February, 2014,12:52 PM |
Advertisement
Cara Atasi Sifat Bosan Terhadap Pekerjaan - Manusia memang memiliki sifat cepat bosan terhadap sesuatu benda atau pekerjaan. Kita hidup sukakan pembaharuan, persekitaran yang segar, menemui kawan-kawan baru dan ada juga pasangan yang cepat bosan antara satu sama lain. Yang ini susah nak cakap, persepsi setiap orang berbeza-beza.


Kali ini saya nak kongsikan tips kerjaya yang agak berguna iaitu cara atasi sifat bosan terhadap pekerjaan. Tambahan pula sekarang ni kerja susah nak cari, jadi kena lebih istiqamah terhadap kerjaya yang kita ceburi.

Cara Atasi Sifat Bosan Terhadap Pekerjaan


1) Tenang dan santaikan diri sejenak 

Bosan ketika kerja? Apa nak buat? Apa kata rilekskan diri dan bersantai seketika. Tak perlu pergi jauh-jauh. Dengan mengusik rakan-rakan sekerja boleh membuat 'nafsu' kerja anda meningkat. Paling mudah tarik nafas panjang-panjang dan lepaskan. Kemudian cuci muka agar jadi lebih segar. Cara yang mudah macam ini pun boleh mengembalikan semangat kerja anda.

2) Dengar muzik 

Dengarkan muzik yang anda gemari. Tak kira yang sentimental, heavy metal ataupun pop rock! Haha...Yang penting ikut citarasa anda sendiri. Jangan dengar muzik yang sedih pulak, nanti kita terus hilang semangat untuk kerja. Nikmati setiap baris lirik lagu yang anda dengar. Bangunkan semangat kerja anda kembali, lebih bagus mendengar muzik yang boleh meningkatkan motivasi.

3) Makan sesuatu yang anda suka

Bila dah bosan, mulalah rasa lapar dan mengantuk datang bertandang. Cuba ambil minuman yang boleh buatkan anda segar semula seperti kopi, milo panas ataupun pekena roti bakar kat kedai mamak berdekatan pejabat pun best, kan? Bagi wanita pula, tentu anda sukakan asam atau jeruk sebagai penghilang rasa mengantuk tersebut. Setelah rasa bosan hilang, mulakan semula pekerjaan anda yang tertangguh tadi dengan bersemangat.


4) Kuasai diri

Bosan akan muncul bila kita mula rasa letih. Tanamkan rasa yakin pada diri terhadap sesuatu yang anda lakukan secara tepat, baik dan betul. Belajar untuk mengendalikan emosi anda, bijak menangani masalah dan sesekali lakukan ujian emosi untuk mengenalpasti kadar ketahanan emosi anda. Jika anda bekerja di pejabat kerajaan, rasanya ada ujian-ujian sebegini yang perlu dihadiri untuk menaikkan kembali semangat bekerja setiap kakitangannya. Ujian sebegini dapat membantu anda untuk menyeimbangkan kehidupan peribadi dan kerjaya anda.


5) Ambil masa untuk bersendirian

Ambillah masa untuk bersendirian sementara belum memulakan kerja. Cuba nikamti pagi anda di pejabat dengan minuman panas sambil membaca akhbar ataupun melayari laman sosial untuk info yang santai. Hari yang dimulakan dengan senyuman akan lebih bermakna dan kebosanan lebih cepat berakhir. Kadangkala disebabkan hal yang remeh temeh seperti kesesakan lalu lintas dan bergaduh dengan pasangan pun boleh jadi sebab kita berasa malas dan bosan untuk melakukan kerja. Jangan risau, jangan tambah beban anda dengan hal-hal yang negatif seperti 'bad mood'.


6) Cintai kerjaya kerana Allah 

Akhir sekali cintai kerjaya kita kerana Allah. Apabila kita melakukan segalanya termasuklah perkerjaan sehari-hari kerana Allah, semuanya akan rasa menyeronokkan demi sesuap rezeki yang halal. Jika kita sering bertukar kerjaya disebabkan rasa malas ataupun bosan, bila masanya kehidupan kita boleh berubah menjadi lebih baik? Betul tak?

Allah berfirman,

“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.” (Ar-Ra’d; ayat 11)
Tag : Tips Kerjaya
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
4 Komen untuk "Cara Atasi Sifat Bosan Terhadap Pekerjaan"

ada semangat bila dpt up entry dan bw...selalu...

haha...sambil buat kerja...memang bersemangat kan?

Assalamualaikum aynora, selalu sheila buka youtube dan makan apa2 bagi hilangkan bosan kat tempat kerja. muahahhaha ;p

Waalaikumussalam...Sheila, tengok you tube pun best, kan... saya pun buat benda sama. Pecah rahsia..

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top