Cara Atasi Sifat Bosan Terhadap Pekerjaan

Cara Atasi Sifat Bosan Terhadap Pekerjaan - Manusia memang memiliki sifat cepat bosan terhadap sesuatu benda atau pekerjaan. Kita hidup sukakan pembaharuan, persekitaran yang segar, menemui kawan-kawan baru dan ada juga pasangan yang cepat bosan antara satu sama lain. Yang ini susah nak cakap, persepsi setiap orang berbeza-beza.


Kali ini saya nak kongsikan tips kerjaya yang agak berguna iaitu cara atasi sifat bosan terhadap pekerjaan. Tambahan pula sekarang ni kerja susah nak cari, jadi kena lebih istiqamah terhadap kerjaya yang kita ceburi.

Cara Atasi Sifat Bosan Terhadap Pekerjaan


1) Tenang dan santaikan diri sejenak 

Bosan ketika kerja? Apa nak buat? Apa kata rilekskan diri dan bersantai seketika. Tak perlu pergi jauh-jauh. Dengan mengusik rakan-rakan sekerja boleh membuat 'nafsu' kerja anda meningkat. Paling mudah tarik nafas panjang-panjang dan lepaskan. Kemudian cuci muka agar jadi lebih segar. Cara yang mudah macam ini pun boleh mengembalikan semangat kerja anda.

2) Dengar muzik 

Dengarkan muzik yang anda gemari. Tak kira yang sentimental, heavy metal ataupun pop rock! Haha...Yang penting ikut citarasa anda sendiri. Jangan dengar muzik yang sedih pulak, nanti kita terus hilang semangat untuk kerja. Nikmati setiap baris lirik lagu yang anda dengar. Bangunkan semangat kerja anda kembali, lebih bagus mendengar muzik yang boleh meningkatkan motivasi.

3) Makan sesuatu yang anda suka

Bila dah bosan, mulalah rasa lapar dan mengantuk datang bertandang. Cuba ambil minuman yang boleh buatkan anda segar semula seperti kopi, milo panas ataupun pekena roti bakar kat kedai mamak berdekatan pejabat pun best, kan? Bagi wanita pula, tentu anda sukakan asam atau jeruk sebagai penghilang rasa mengantuk tersebut. Setelah rasa bosan hilang, mulakan semula pekerjaan anda yang tertangguh tadi dengan bersemangat.


4) Kuasai diri

Bosan akan muncul bila kita mula rasa letih. Tanamkan rasa yakin pada diri terhadap sesuatu yang anda lakukan secara tepat, baik dan betul. Belajar untuk mengendalikan emosi anda, bijak menangani masalah dan sesekali lakukan ujian emosi untuk mengenalpasti kadar ketahanan emosi anda. Jika anda bekerja di pejabat kerajaan, rasanya ada ujian-ujian sebegini yang perlu dihadiri untuk menaikkan kembali semangat bekerja setiap kakitangannya. Ujian sebegini dapat membantu anda untuk menyeimbangkan kehidupan peribadi dan kerjaya anda.


5) Ambil masa untuk bersendirian

Ambillah masa untuk bersendirian sementara belum memulakan kerja. Cuba nikamti pagi anda di pejabat dengan minuman panas sambil membaca akhbar ataupun melayari laman sosial untuk info yang santai. Hari yang dimulakan dengan senyuman akan lebih bermakna dan kebosanan lebih cepat berakhir. Kadangkala disebabkan hal yang remeh temeh seperti kesesakan lalu lintas dan bergaduh dengan pasangan pun boleh jadi sebab kita berasa malas dan bosan untuk melakukan kerja. Jangan risau, jangan tambah beban anda dengan hal-hal yang negatif seperti 'bad mood'.


6) Cintai kerjaya kerana Allah 

Akhir sekali cintai kerjaya kita kerana Allah. Apabila kita melakukan segalanya termasuklah perkerjaan sehari-hari kerana Allah, semuanya akan rasa menyeronokkan demi sesuap rezeki yang halal. Jika kita sering bertukar kerjaya disebabkan rasa malas ataupun bosan, bila masanya kehidupan kita boleh berubah menjadi lebih baik? Betul tak?

Allah berfirman,

“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.” (Ar-Ra’d; ayat 11)

4 comments:

  1. ada semangat bila dpt up entry dan bw...selalu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...sambil buat kerja...memang bersemangat kan?

      Delete
  2. Assalamualaikum aynora, selalu sheila buka youtube dan makan apa2 bagi hilangkan bosan kat tempat kerja. muahahhaha ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...Sheila, tengok you tube pun best, kan... saya pun buat benda sama. Pecah rahsia..

      Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.