Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Drama Korea Glory Jane

Salam sayang,

Saya nak kongsikan pasal dramatis Korea yang terbaru ini. Kalau cerita pasal artis Malaysia semua orang dah tau, jadi saya yg fanatik dengan cerita Korea nak share kan kat korang jugak. Tak salah kan? Okey, orang yang saya nak share kan adalah pelakon utama drama Glory Jane iaitu Park Min Young. Beliau adalah model dari korea selatan yang dilahirkan pada 4 Mac 1986. Park juga bukanlah sebarangan pelakon kerana beliau juga lepasan Universiti Dongguk, Korea. 
Antara anugerah yang pernah dimenangi:

- 2008 KBS Drama Awards: Special Drama/One-Act Drama (Actress) for Hometown of Legends
- 2007 KBS Drama Awards: Best New Actress Award for I am Sam
- 2007 MBC Drama Awards: Best New Actress Award, Sitcom Category for Unstoppable High Kick
- 2007 Asia Model Festival Awards – Model Award

Dalam drama Glory Jane, Park bergandingan dengan Lee Jang Woo. Sekarang Glory Jane sedang ditayangkan di saluran SBS 391 (Astro). 
Di luar set penggambaran pula, Park dikatakan sedang hangat bercinta dengan Lee Min Ho yg terkenal dari siri Boys Over Flowers.

Plot Awal Drama Korea Glory Jane 


Ketika kanak-kanak, Gwang bertemu dengan Jane di parti hari jadi beliau. Bapanya bekerja sebagai pemandu kepada bapa Jane. Pada parti hari jadi Jane, secara kebetulan, Young- Gwang terlanggar dengan seorang budak yang bernama Di -Woo . Bapa Woo adalah naib presiden sebuah syarikat yang bapa Jane terajui. In Woo memandang rendah ke atas Young Gwang.

Sementara itu, di syarikat itu bapa Jane, Yoon Il- Goo ( Ahn Nae -Sang ) menerima kunjungan yang tidak diduga daripada sahabatnya Peguam Daerah Oh (No Kyung- Joo) . D.A. Oh menyebut bahawa syarikat perdagangan beliau sedang disiasat disebabkan menjalankan perniagaan haram. Yoon Il- Goo mula mengesyaki rakannya , naib presiden syarikat Seo Jae- Myung (Son Chang- Min) . Dalam perjalanan ke parti hari jadi Jane, Yong Il- Goo memberitahu Seo Jae- Myung untuk pergi ke pejabat peguam daerah . Seo Jae- Myung enggan dan hingga gagal mengendalikan kereta. Akhirnya kereta mereka terlibat dalam kemalangan dan jatuh ke dalam laut. Presiden Yoon gagal diselamatkan. 

Kemudian dalam perjalanan melawat ayahnya di hospital, Jane dan ibunya pula terlibat dengan kemalangan. Jane tidak dapat ditemui di tempat kejadian. Manakala ibunya hilang ingatan akibat kemalangan tersebut.  

Beberapa tahun kemudian, Young- Gwang dan In Woo menjadi pemain besbol profesional. In -Woo adalah pemukul untuk pasukan liga utama, manakala Young- Gwang diturunkan ke liga kecil kerana gagal membuat persembahan dengan baik. 

Suatu hari, Young- Gwang dan In -Woo tercedera dalam permainan yang berbeza dan dibawa ke hospital yang sama pada masa yang hampir sama. In Woo mendapat lebih perhatian manakala Young- Gwang diabaikan. Tiba-tiba , seorang pembantu jururawat datang dan memberitahu Young- Gwang bahawa beliau adalah peminat beliau kerana namanya sama dengan seorang pemain sekolah tinggi, iaitu Young-Gwang. Adakah jururawat itu adalah Jane yang telah terpisah dengan Young Gwang dahulu?

Saksikannya di saluran KBS 391. 

Info Drama Korea Glory Jane:

Drama: Glory Jane (English title)
Pengarah: Lee Jung-Sub
Penulis: Kang Eun-Kyung
Saluran: KBS2
Episode: 24
Bahasa: Korean


Smile!
aynora nur


Terima kasih kerana membaca Dunia Kita di sini. Sila Klik 'LIKE' Jika Suka Dan Sila Beri Pandangan ye, Lots of Love...AA

Read More ....


Post a Comment

3 Comments

  1. park & lee min ho, very cute couple!

    ReplyDelete
  2. diorang rapat sebab drama city hunter tu ke?

    ReplyDelete
  3. ye lah kut! Sebab dia orang couple slps shooting city hunter.

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close