Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Tutorial: Kenapa Title & Description Penting Bagi Sesebuah Blog

Semua orang tentu tahu betapa pentingnya url blog bagi sesebuah blog. Ramai juga yang 'sayang' untuk tukar alamat blog yang asal.


 

Oleh itu, untuk kali ni admin akan tekankan faktor seterusnya yang penting untuk menarik trafik ke blog kita daripada search engine. Title blog dan description adalah yang seterusnya. Ini juga boleh dikatakan sebagai identiti sesebuah blog. Seperti blog ini admin menggunakan identiti Tutorial untuk blog dan tips blogspot.


Kenapa title dan description penting.

Saya bagi satu contoh yang mudah, kalau korang sukakan satu2 lagu, apa yang biasanya anda fikir untuk merujuk kepada lagu tersebut. Tajuk lagu, artis, dan album serta mungkin tahun lagu keluar. So, ini boleh saya katakan sebagai title dan description. Begitu juga blog, title dan description penting sebagai pengenalan awal, selepas itu baru masuk bab lirik (entri) dan lain-lain.

Bagaimana hendak letak/ubah title dan description

Untuk pengguna blogger, tidak sukar untuk menukar title blog dan description.

Dari dashbord > settings > basic
Dan anda akan lihat bahagian title dan description. Anda boleh letak title dan description mengikut apa yang anda kehendaki yang bersesuaian dengan blog anda.
Contoh title dan description blog ini adalah seperti di bawah.Bagaimana untuk letakkan title dan description.?

1. Untuk title, tidak perlu begitu banyak perkataan, cukuplah antara 3 hingga 5 patah perkataan. Jika terlalu banyak, sebenarnya agak menggangu apabila diindex di search engine. Ini kerana apabila diindex oleh search engine, title blog ini akan ditunjuk bersama title entri dalam result di search engine. Dan title blog juga akan dipaparkan di browser.
 
 


2. Untuk description boleh buat ayat sehingga 500 patah perkataan. Kebiasaannya untuk description ini akan ditunjukkan di bawah title blog. Description blog boleh dibuat dalam ayat yang menerangkan apa kandungan blog anda dan juga kenapa blog itu diwujudkan.

Penggunaan title dan description blog yang betul secara tidak langsung membuka mata search engine kepada blog anda. Admin tahu mungkin masih ada yang was-was hendak tukar title blog, mungkin sebab title blog sekarang sudah 'cantik', lagi² yang berblogging sekadar suka².:)

Bagi yang blogging memang ada tujuan yang khusus, baik anda tukar title dan description anda. Besar juga kesannya kepada SEO blog anda.:) Dan juga untuk title dan description ini, masih ada beberapa 'penambahbaikan' yang boleh dilakukan kepada keduanya. 

Happy blogging.

Smile! 
aynora nur


Terima kasih kerana membaca Dunia Kita di sini. Sila Klik 'LIKE' Jika Suka Dan Sila Beri Pandangan ye, Lots of Love...AA

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close