Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Jangan Double Standardkan Pelajar Dari Luar Bandar

As-salam,

Tiga tahun lepas saya membawa anak saya mendaftar ke sebuah sekolah di pinggir bandar. Keputusan exam anak saya not so bad, dapat straight A untuk semua subjek sekolah rendah. Namun cikgu/kerani yang menguruskan kemasukan kelas memandang sinis dan enggan masukkan anak saya ke kelas pertama. Tapi kerana semua kelas dah penuh, akhirnya anak saya terpaksa dimasukkan kelas pertama juga!

Bila tiba exam akhir tahun, anak saya yang datang dari sekolah luar bandar dapat result semua A dan dapat tempat ke 3 daripada seluruh pelajar darjah 3 yang berjumlah dekat 200 orang.

Masa tu kami terpaksa berpindah duduk rumah sendiri di bandar kerana saya mahu sambung MBA di IPTA awam yang dekat dengan rumah.

Dan kini, selepas 3 tahun berlalu anak saya mendapat semua A untuk subjek UPSR dia. Itu sebabnya, jangan pandang rendah keupayaan pelajar dari sekolah luar bandar...mereka semua daripada baka yang baik dan menggunakan alat yang sama untuk belajar iaitu OTAK. Kita hanyalah TOOLS untuk mencapaikan apa yang otak mereka inginkan.

Renungkanlah...

p/s: Anak-anak umpama kain putih, kitalah yang mencorakkan mereka...

Read More ....


Post a Comment

3 Comments

  1. betol.setuju..pelajar bukan dilihat prestasi dari latar belakang je..tp kena lihat keseluruhan potensi n kemampuan dia..:)

    ReplyDelete
  2. Betul..saya sokong dan saya ucapkan tahniah atasa kejayaan anak anda.
    Persepsi masyarakat tu yang susah nak di ubah...mereka ingat anak luar bandar ini lemah padahal perbezaan hanyalah suasana sahaja.
    Yang penting belajar dan apa yang katakan gunakan OTAK..hehehehe

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close