Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Kontes Review Klinik Cinta

Kontes Review Klinik Cinta - Melalui Kontes Review Klinik Cinta ini kita dikehendaki melakukan review seikhlas hati kepada sebuah blog yang agak baru yang dikendalikan oleh Saudara Khairul Zamri. Kontes ini dinamakan Kontes Review Klinik Cinta, yang memerlukan kita mereview blog ini dengan seikhlas hati kita dan dengan citarasa kita sendiri.

Kalau mengikut citrasa saya yang bergelar wanita dan agak sensitif, tentu saya akan melakukan review yang penuh kewanitaan dan dengan lemah lembut. Haha...

Gambaran Ringkas Klinik Cinta Sebelum Direview1. Warna kombinasi blog yang pudar. Kurang ceria.
2. Susun atur perletakan kategori agak bersepah-sepah.
3. Tiada pengiklanan? Itu yang saya perasan lah...
4. Label kategori tidak terlalu menonjol. Seakan serupa dengan tulisan dalam blog. Terutamanya di bahagian sidebar.


Kontes Review Klinik CintaDengan  ini secara rasminya saya memulakan kontes review klinik cinta mengikut adunan saya. Saya berpendapat bahawa perkara-perkara berikut perlu diberikan perhatian yang sewajarnya oleh pihak klinik cinta agar dapat menonjolkan sebuah blog klinik cinta yang versatil dan diminati ramai.

1. Rekabentuk Layout (Pramuka)

Jika blog klinik cinta bercita-cita mahu menawan para pembaca blog dengan bacaan yang santai dan pelbagai kategori mahu disampaikan saya mencadangkan agar blog klinik cinta menampilkan konsep majalah pada bentuk pramukanya. Kerana, jika seseorang pembaca sangat sibuk dan tak sempat membelek rekod-rekod lama, jadi mereka akan menyelusuri setiap gambar yang dipaparkan dengan jelas dan mudah diakses. Masa mencari tidak memakan masa yang lama sepertimana konsep yang dilakukan oleh Malaysiakini.com.

2. Warna latarbelakang blog

Ada sesetengah pendapat mengatakan warna latar belakang yang bersih dan jelas seperti warna putih memiliki nilai SEO yang tinggi. Betul ke? Mungkin ya...kerana saya telah pun mengujinya. Jadi pada pendapat saya, kekalkan warna putih sebagai warna utama kemudian masukkan kombinasi dua warna lagi yang melambangkan klinik dan cinta. Dengan dominasi tiga warna blog klinik cinta lebih nampak ceria dan disukai oleh semua peringkat umur. Apa kita jika saya mencadangkan warna kuning dan biru?

3. Wujudkan ruang Rehat & Rawat (R&R) 

Kehidupan umpama sebuah perjalanan di atas lebuhraya yang panjang. Sudah tentu setelah penat berjalan kita memerlukan ruang untuk berehat dan merawat diri. Jadi saya sarankan agar klinik cinta menawarkan ruang rehat dan rawat (R&R) di blog sebagai tempat pengunjung berehat. Mungkin boleh wujudkan ruang muzik untuk terapi diri dan juga tazkirah ringkas untuk para pengunjung. Saya anggarkan orang yang berkunjung ke blog klinik cinta mahu mendapatkan 'rawatan' dan sebab itulah saya merasakan ruang tersebut harus diwujudkan. 

4. Buku Daftar Pengunjung (Pesakit?) 

Saya ingin menambah bahawa blog klinik cinta wajar mewujudkan buku daftar pengunjung(pesakit) agar dapat membuat rujukan ataupun mengumpul data para pengunjung. Selain daripada itu, dengan adanya data pengunjung blog klinik cinta boleh membuat artikel yang bersesuaian dengan gender atau pekerjaan seseorang. Betul tak?

5. Logo Blog Klinik CintaAkhir sekali, saya ingin nyatakan dengan ikhlas yang saya tiada masalah dengan logo blog klinik cinta. Ianya ringkas, mudah difahami dan ukuran saiz yang bertepatan untuk blog klinik cinta mudah diingati. Lagipun, logo syarikat bersaiz kecil tersebut disukai oleh enjin carian. Ianya satu bonus juga buat blog klinik cinta.

Kontes Review Klinik Cinta ini dianjurkan oleh Klinik Cinta dan di taja oleh Sweetkurma, Beautiful Places to Visit, KongsiBersamaNora, Blogger Lelaki, Fuh.My, Khairul Zamri, Pondok KecilHasrulHassan, Aku PenghiburNurmujahidah, Nabila Biela, Sheda-ucu, Irwan Alessa, Shida Radzuan, Asyrof Asri, Eyma Lydia,  Jejari Comel dan Mohd Ridzwan dot com.


Setelah apa yang saya ungkapkan di atas, saya menggariskan beberapa cadangan penambahbaikan kepada blog klinik cinta sebagai menyahut seruan Kontes Review Klinik Cinta. Semoga segala cadangan dapat dimanfaatkan oleh admin blog klinik cinta agar ia berguna untuk semua.

Paku dulang, paku serpih. Ada yang kurang, pun ada yang lebih...carilah kesaksamaan!

Read More ....


Post a Comment

14 Comments

 1. wahh..CM sukalah dengan cadangan AN kat entri ni. Bernas dan setiap cadangan juga bertepatan dengan nama Klinik Cinta tu..Paling suka cadangan ruangan R&R dan Buku Daftar pengunjung..heee..Gud Job sis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. CM, terima kasih atas galakan dan sokongan di atas. Harapan sis agar CM juga maju setapak demi setapak menghasilkan tulisan yang menarik dan sangat bermanfaat bagi kita semua.

   Delete
 2. menarik juga cadangan-cadangan yang diberi... good luck..

  ReplyDelete
 3. selamat berjaya dalam kontes ni :-)

  ReplyDelete
 4. Salam...Saranan yang bagus dan baik, sangat sesuai untuk mementapkan lagi Klinik Cinta ini. Semoga berjaya. he..he....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sdr Sensasi2020 pun apa kurangnya, idea pun sangat kreatif. Semoga kita sama-sama berjaya..

   Delete
 5. Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Aidil Adha, minta copy code html senarai penaja terkini. Terima kasih - Semoga berjaya :)

  ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close