Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Khasiat Buah Belimbing Untuk Kesihatan

Khasiat Buah Belimbing Untuk Kesihatan - Buah belimbing juga salah satu buah yang sering menjadi 'makanan' kami sekeluarga ketika kecil dahulu. Oleh kerana buah belimbing berbuah sepanjang tahun, jadi kami boleh mendapatkan buah tersebut pada bila-bila masa sahaja dan dalam jumlah yang banyak.

Namun ada pendapat mengatakan bahawa buah belimbing manis ini tidak sesuai untuk penghidap kencing manis dan buah pinggang. Jadi, jika anda menghidapi kedua-dua jenis penyakit ini, sila dapatkan nasihat doktor sebelum memakannya.    Khasiat Buah Belimbing Untuk Kesihatan 

Samada dimakan seperti biasa atau dijadikan jus, belimbing manis memiliki banyak manfaat sebagai ubat tradisional atau ubat alternatif. Kandungan vitamin C yang tinggi dalam buah belimbing berguna sebagai antioksidan yang berfungsi untuk memerangi radikal bebas dan mencegah penyebaran sel-sel kanser, meningkatkan daya tahan tubuh, dan mencegah sakit gigi. Pectin yang terdapat di dalam buah belimbing mampu mengikat kolesterol dan asam empedu dalam usus, kemudian membantu pengeluarannya sehingga dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah dan melancarkan pencernaan. Tambahan pula, kandungan Kalium yang tinggi dan Natrium yang rendah sangat memungkinkan belimbing dijadikan sebagai ubat alternatif anti hypertension.

Selain itu, berikut juga khasiat tambahan buah belimbing yang boleh kita ikuti: 
 1. untuk mengatasi penyakit batuk pada kanak-kanak
 2. mengatasi gusi berdarah
 3. mengurangkan rasa gigi sakit berlubang
 4. mengatasi jerawat dan panau 
 5. membantu menurunkan tekanan darah tinggi
 6. melindungi tubuh daripada penyakit kencing manis
 7. kandungan serta pada buah belimbing dapat membantu proses pencernaan
 8. bagus untuk diet kerana kandungan pectin di dalam buah belimbing boleh membantu menghapuskan kolesterol dalam tubuh
Buah belimbing juga boleh dijadikan bahan tambahan di dalam hidangan salad buah-buah tempatan anda. Ia mudah dimakan, manis dan senang di dapati dalam negara kita. 

Jom makan untuk sihat dan ambil hidangan yang sihat agar kita boleh mengelakkan ditimpa pelbagai penyakit yang tidak diingini.    

Read More ....


Post a Comment

1 Comments

 1. banyak banget ternyata ya manfaatnya sayangnya pohon belimbing tetangga gak berbuah musim ini hehhee

  ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close