Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Kisah Kematian Wanita Yang Tidak Pernah Solat

Kisah Kematian Wanita Yang Tidak Pernah Solat |  Artikel ini saya ambil dari sini, dan telah saya sunting bahasa dan ejaannya agar memudahkan kita untuk membacanya. Kisah ini adalah kisah benar yang banyak memberikan pengajaran kepada kita terutamanya kepada golongan wanita yang sudi membacanya.

Semoga kita semua mendapat kebaikan daripada artikel dan kisah yang dipaparkan di bawah ini.

Kisah Kematian Wanita Yang Tidak Pernah Solat 
Temanku berkata kepadaku, “Ketika perang teluk berlangsung, aku sedang berada di Mesir dan sebelum perang meletus, aku sudah terbiasa menguburkan mayat di Kuwait yang aku ketahui dari masyarakat setempat. Salah seorang keluargaku menghubungiku meminta agar menguburkan ibu mereka yang meninggal. Aku pergi ke perkuburan dan aku menunggu di tempat memandikan mayat.

Di sana aku melihat empat wanita berhijab bergegas meninggalkan tempat memandikan mayat tersebut. Aku tidak menanyakan sebab mereka keluar dari tempat itu kerana memang bukan urusanku. Beberapa minit kemudian wanita yang memandikan mayat keluar dan memintaku agar menolongnya memandikan mayat tersebut.

Aku katakan kepadanya, "Ini tidak boleh, kerana tidak halal bagi seorang lelaki melihat aurat wanita."

Tetapi ia mengemukakan alasannya bahwa jenazah wanita yang satu ini sangat besar.

Kemudian wanita itu kembali masuk dan memandikan mayat tersebut. Setelah selesai dikafankan, ia memanggil kami agar mayat tersebut diusung. Kerana jenazah ini terlalu berat, kami berjumlah sebelas orang masuk ke dalam untuk mengangkatnya. Setelah sampai di lubang kuburan (kebiasaan penduduk Mesir membuat pekuburan seperti ruangan lalu dengan menggunakan tangga, mereka menurunkan mayat ke ruangan tersebut dan meletakkannya di dalamnya dengan tidak ditimbun).

Kami buka lubang masuknya dan kami turunkan dari usungan kami. Namun tiba-tiba jenazahnya terlepas dan terjatuh ke dalam dan tidak sempat kami tangkap kembali hingga aku mendengar dari gemeretak tulangnya yang patah ketika jenazah itu jatuh. Aku melihat ke dalam ternyata kain kafannya sedikit terbuka sehingga terlihat auratnya. Aku segera melompat ke jenazah dan menutup aurat tersebut.

Lalu dengan susah payah aku menyeretnya ke arah kiblat dan aku buka kafan di bahagian mukanya. Aku melihat pemandangan yang aneh. Matanya terbelalak dan berwarna hitam. Aku menjadi takut dan segera memanjat ke atas dengan tidak menoleh ke belakang lagi.

Setelah sampai di apartmen, aku menghubungi salah seorang anak perempuan jenazah. Ia bersumpah agar aku menceritakan apa yang terjadi saat memasukkan jenazah ke dalam lubang kubur. Aku berusaha untuk mengelak, namun ia terus mendesakku hingga akhirnya terpaksa harus memberitahunya.

Ia berkata, “Ya Syeikh (panggilan yang sering diucapkan kepada seorang ustadz), ketika anda melihat kami bergegas keluar disebabkan kami melihat wajah ibu kami menghitam, kerana ibu kami tidak pernah sekalipun melaksanakan solat dan meninggal dalam keadaan berdandan.”

Kisah nyata ini menegaskan bahawa Allah SWT menghendaki agar sebahagian hambaNya melihat bekas Su’ul khatimah (pengakhiran yang buruk) hamba-Nya yang durhaka agar menjadi pelajaran bagi yang masih hidup. Sesungguhnya yang demikian itu merupakan pelajaran bagi orang-orang yang berakal.

(Disalin dari: Siri Kisah Teladan karya Muhammad bin Shalih al-Qahthani, Juz 2 seperti yang ditulisnya dari Kisah-Kisah Nyata karya Abdul Hamid Jasim al-Bilaly, Darul Haq)

Semoga Kisah Kematian Wanita Yang Tidak Pernah Solat di atas memberikan kita sebuah peringatan yang jelas. Allah Maha Besar... 

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close