Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Wanita Muslimah | Bidadari Di Dunia

Wanita Muslimah | Bidadari Di Dunia - Semua wanita di dalam dunia secara logiknya mahu menjadi wanita yang baik. Siapa yang tidak mahu disayangi oleh ahli keluarga, sahabat serta rakan taulan. Mahu menjadi baik memang agak mudah tetapi mampukah kita menyahut cabaran menjadi wanita muslimah. Wanita muslimah dipanggil bidadari di dunia, yang mana hadirnya dengan pakej yang lengkap yang mampu menawan insan bernama lelaki. Lelaki yang soleh...insya Allah.
Wanita Muslimah | Bidadari Di Dunia


Bagimanakah kita mahu mencapai taraf seperti bidadari di dunia? Apakah antara ciri-ciri wanita muslimah ini? Mari kita hayati dan renungkan antara kriteria yang boleh dipertimbangkan untuk kebaikan bersama.

Wahai bidadari di dunia, jom kita sama-sama renungkan!

1. Kecantikan Dalaman


Wanita yang tulen adalah wanita yang lemah lembut dalam pewatakannya tetapi prinsip dan nilai hidupnya begitu agung dan tinggi merantai dirinya. Itulah kecantikan dalaman yang sukar ditandingi.


2. Keanak-anakan


Lelaki suka membela, menjaga, membimbing dan melindungi justeru mereka boleh berperanan menjadi pelindung kepada mereka. Keperibadian wanita yang manja keanak-anakan memang merupakan salah satu keindahannya namun tidaklah berkeanak-anakan yang melampau kerana akan menunjukkan bahawa diri wanita itu tidak matang.


3. Cantik


NAFSU mengatakan wanita cantik pada rupanya, AKAL mengatakan wanita cantik pada ilmu dan kepandaiannya, HATI mengatakan wanita itu cantik pada akhlaknya.


4. Berakhlak Mulia


“Dunia adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita yang solehah”Sebagai ibu, terukir di paparan dada.Sebagai isteri, pengubat duka nan lara.Sebagai kekasih, dirindui saban ketika.Sebagai mujahidah, berdiri dibelakang mujahidin.

Ciri-ciri wanita yang solehah

  • Taat kepada Allah.
  • Berbuat baik kepada ibu bapa.
  • Sentiasa taat dan berkhidmat kepada suami dengan sepenuh hati.
  • Menutup dan menjaga aurat.
  • Tidak berhias apabila keluar rumah.
  • Tidak keluar bersendirian atau bersama lelaki ajnabi kecuali bersama mahram.
  • Berbuat baik dengan jiran tetangga.
  • Suka mempunyai anak yang ramai dan berusaha untuk mendidik mereka.


5. Berpegang pada agama


“Dikahwini wanita itu kerana 4 perkara, kecantikannya, hartanya, keturunannya, dan agamanya. Pilihlah yang paling beragama”


6. Dari keturunan yang baik-baik


Seorang wanita yang dari keturunan yang baik2 mudah diterima lelaki. Namun wanita yang berasal dari keturunan yang hina seperti anak zina atau sebagainya tidak wajar merasakan dirinya tidak layak menjadi wanita idaman. Islam mengangkat tinggi umatnya yang bertaubat dan sentiasa memperbaiki diri kerana taqwa menjadi darjat kemuliaan disisi Allah.


7. Bijaksana


Saidatina Aisyah r.a. merupakan seorang tokoh intelektual terbilang. Sebanyak 2210 hadis sahih berjaya diriwayatkan selama 9 tahun hidup bersama Rasulullah s.a.w. Beliau merupakan fuqoha’ (ahli hukum) Madinah yang unggul dan juga berpengetahuan dalam bidang perubatan.

Wanita idaman lelaki ialah wanita yang pandai tetapi tidak menunjuk-nunjuk pandai kerana ianya mencabar ego lelaki lalu menyebabkan lelaki menyampah terhadapnya.


8. Tidak mempamerkan keseksian


“Wanita yang berpakaian tetapi sebenarnya telanjang untuk mencari perhatian lelaki, yang melenggok-lenggokkan tubuhnya, yang kepalanya seperti punuk (bonggol) unta, mereka itu tidak akan masuk syurga”
(Hadis Riwayat Muslim)

9. Tidak Cerewet


Wanita yang cerewet boleh merimaskan lelaki dan mudah menyebabkan lelaki menyampah terhadapnya.


10. Memahami lelaki


Wanita yang dalam lembut ada tegasnya, tetapi tidak digunakan ketegasan itu untuk mencari pasal dan menuduh yang bukan-bukan. Senang kata wanita yang memahami lelaki.

Contoh: Yang berlaku: “Itulah abang! Asyik bekerja aje. Mementingkan diri sendiri… Tak ingat nak balik rumah… Tak abis-abis layan kawan.. kawan.. kawan… Hal rumah ni takkan nak suruh saya buat sorang!”Yang sebenarnya berlaku: Di pejabat, bos sambung meeting hingga pukul 7 malam. Singgah solat Maghrib di masjid. Ada penceramah idola. Dengar ceramah sehingga solat isyak. Dalam perjalanan pulang, kawan lama telefon minta jumpa di warung ada hal penting katanya. Pukul 10 malam baru sampai di rumah.


11. Tidak terlampau cemburu


“Tidak boleh iri hati melainkan dalam dua perkara iaitu seseorang yang telah dikurniakan Allah harta lalu dihabiskan dijalan Allah dan orang yang dikurniakan ilmu pengetahuan, lalu ia mengeluarkan hukum berpandukan ilmunya (al-Quran dan Hadis) serta diajarkan kepada orang lain” (riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


12. Sejuk mata memandang


Bersopan-santun, sentiasa memaniskan muka. Sentiasa senyum dan menutup aurat. Ramah dan mesra serta menundukkan pandangan.


13. Pandai menaikkan semangat dan bermotivasi


Lelaki lebih tertarik untuk mencari wanita yang pandai menaikkan semangat dan bermotivasi ketika dia memerlukannya.


14. Canggih


Wanita yang pandai menyesuaikan diri dengan arus perkembangan semasa tetapi masih mengekalkan ciri-ciri wanita Islam yang berakhlak mulia dan menutup aurat.

15. Mempunyai persamaan yang bermakna


Suatu hari, Imam Malik hairan melihat burung merpati dan gagak berkumpul bersama. Dengan spontan beliau berkata,”Kedua-duanya bersatu padahal jenisnya tidak sama”. Ketika burung itu terbang,beliau melihat keduanya masih ada persamaan iaitu kedua-duanya cacat. Lalu beliau berkata,”Sebab itulah burung itu dapat bersatu”.

Maksudnya yang sama-sama kedudukan ilmu dan pendidikannya dan yang lebih baik sama darjatnya.


16. Pemaaf


Wanita yang suka mendahului meminta maaf walaupun dirinya tidak bersalah digambarkan mempunyai peribadi yang unggul dan mudah disayangi.


17. Seimbang


Seimbang dari sudut pergaulan, keagamaan, pengurusan diri dan pengurusan masa.


18. Berkeyakinan diri

Wanita yang mempunyai keyakinan diri yang tinggi dan boleh membuat pertimbangan terhadap sesuatu dengan akal fikiran yang terbuka. Tidak dipengaruhi dengan dendam dan marah. Ia umpama tulang belakang suami atau lelaki yang dalam keadaan tertekan, yang memerlukan pendamping yang boleh dijadikan teman meluahkan tekanan yang dihadapi.


19. Mempunyai ‘body language’ yang baik


(Diulangi, body language ye,samada cara percakapan,kawalan diri di hadapan org ramai dan sbgnya.Yang penting bukan bentuk body seseorang wanita itu yg jd ukuran..:p)


#Facebook
Nota:
Rujukan : Petua Membuat Orang Jatuh Cinta ~ (DATO’ DR. FADZILLAH KAMSAH, HAJI MUHAMMAD ZAKARIA, FATIMAH SYARHA NOORDIN)

Read More ....


Post a Comment

3 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close