Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Amalan Sunat Malam Nisfu Syaaban

Amalan Sunat Malam Nisfu Syaaban - Malam Nisfu Syaaban (jatuhnya pada setiap 15 Syaaban bulan Islam), jatuh ketika masuknya waktu MAGHRIB iaitu saat terbenamnya matahari. Pada malam Nisfu Syaaban, buku catatan amalan akan dibawa naik oleh Malaikat untuk ditukar dengan lembaran amalan yang baru setelah setahun berlalu.


 

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul Qadar.

Sabda Rasulullah SAW: “Apabila tiba pada malam Nisfu Syaaban maka berjagalah kamu pada malamnya (melakukan ibadat) dan berpuasa pada siangnya kerana sesungguhnya Allah turun (merahmati hamba-hamba-Nya) pada waktu itu mulai terbenamnya matahari ke langit dunia."

Allah SWT berfirman: “Siapa yang memohon keampunan maka aku akan mengampunkannya, siapa yang meminta rezeki, maka aku akan kurniakan kepadanya rezeki, siapa yang ditimpa bala aku akan melepaskannya. Adakah daripada kalangan mereka begini dan adakah daripada kalangan mereka begini (berturutan pertanyaan daripada Allah) sehingga terbit fajar?” (Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahwa Nabi tidak tidur pada mlm itu. "Rasulullah SAW telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersolat, dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda SAW & bergerak. Kemudian aku kembali & aku dengar Baginda berkata dalam sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yang akan diturunkan & aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu & aku berlindung kepadaMu daripadaMu. Aku tidak dapat menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”

Sabda Rasulullah bermaksud: “Sesiapa yang menghidupkan malam Nisfu Syaaban dan dua malam raya (Aidilfitri dan Aidiladha), hatinya tidak akan mati pada hari dimatikan hati-hati orang lain.”

Diriwayatkan oleh Al-Dar Qutnu dan Imam Ahmad darpada Syaidah Aisyah; Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah SWT turun ke langit dunia pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia mengampunkan dosa-dosa hamba-Nya lebih banyak daripada bilangan bulu kambing Bani Kilab (Kabilah arab yang paling banyak kambing).”

Sesetengah ulama berpendapat, pada malam itulah ditukar dan ditentukan umur dan rezeki umat manusia. Teruskanlah membuat amal kebaikan, kerana selepas 15 Syaaban, maka bermulalah rekod amalan baru bagi setiap hamba.

Niat Puasa Sunat Nisfu Syaaban


"Nawaitu sauma syahri syaaban, lillahi Ta'ala, maksudnya Sahaja aku puasa bulan syaaban, sunnah kerana Allah Ta'ala."


AMALAN MALAM NISFU SYAABAN


Setelah selesai solat sunat Ba’diyah Maghrib, bacalah Surah Yasin 3 kali dengan setiap satunya diniatkan memohon:

* bacaan 1 : Dipanjangkan umur dalam keadaan sihat untuk mentaati Allah.
* bacaan ke 2 : Ditetapkan iman dan dijauhkan dari bala bencana.
* Bacaan ke 3 : Diluaskan rezeki yang halal dan diberkati.

1) PERBANYAKKAN ISTIGHFAR


Lafazkan "astaghfirullahal'azhim (memohon ampun) dan taubat dari segala dosa-dosa besar dan kecil

2) PERBANYAKKAN SOLAT-SOLAT SUNAT 


seperti :

- Solat Sunat Dhuha
- Solat Sunat Rawatib
- Solat Sunat Tahajud
- Solat Sunat Tasbih
- Solat Sunat Taubat
- Solat Sunat Hajat
- Solat Sunat Witir.

Nabi SAW bersabda: “Lakukanlah amalan setakat yang kamu terdaya. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu semua jemu.”

3) MEMBACA AL QURAN

4) MEMPERBANYAKKAN SEDEKAH

5) PERBANYAKKAN SELAWAT & BERDOA

6) PERBANYAKKAN TASBIH,TAHMID,TAHLIL,TAKBIR


Ucap subhanallah alhamdulillah lailahaillallah allahuakbar

Fadilat : setiap satunya akan ditulis baginya 20 kebajikan dan digugurkan daripadanya 20 kejahatan.

Maka, sewajarnya kita melakukan amalan-amalan yang soleh pada malam berkenaan dan mengelakkan apa yang Allah benci, mudah-mudahan kita semua diampunkan. 

Sumber : Facebook

Read More ....


Post a Comment

2 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close