Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Tekanan Emosi Boleh Sebabkan Rambut Gugur

Rambut gugur selalu jadi masalah dan tekanan emosi. Dan tekanan emosi juga boleh menjadikan rambut banyak gugur. Bersyukurlah orang yang dianugerahkan dengan rambut yang tebal dan cantik. Namun kebanyakan orang, baik lelaki mahupun wanita termasuklah golongan remaja mengalami masalah rambut jarang, banyak gugur atau kering sehingga ia kadangkala membuatkan seseorang berasa rendah diri.

Kadar pertumbuhan rambut yang kurang selain masalah rambut gugur berkait rapat dengan faktor genetik, kaedah penjagaannya dan emosi.


Tekanan Emosi Boleh Sebabkan Rambut Gugur
Emosi ganggu rambut gugur

Masalah rambut ini bukan saja membimbangkan wanita yang dilihat memberi lebih perhatian dan penjagaan kepada ‘mahkota’ kecantikan itu malah ia turut menjadi igauan ngeri bagi lelaki. Lelaki juga didapati semakin kerap mengalami masalah keguguran rambut dan kadar pertumbuhan rambut yang perlahan.

Hakikatnya, masyarakat Asia mempunyai kadar pertumbuhan rambut yang lebih rendah kerana secara purata, rambut orang Asia hanya tumbuh sekitar 90,000 helai jika dibandingkan dengan 110,000 helai bagi penduduk berbanding penduduk benua lain.

Ahli Persatuan Pertubuhan Farmasi Abbott Malaysia (Abbott), Dr Jia Wei Lu berkata, senario itu adalah normal dan sesuatu yang dianggap semula jadi bagi kebanyakan orang Asia.

“Tidak perlu bimbang jika rambut anda tidak lebat seperti penduduk Barat kerana ini adalah situasi yang biasa di Asia. Kadar pertumbuhan rambut berkait rapat dengan genetik dan tidak spesifik kepada sesuatu jantina atau usia saja.


Tekanan Emosi Boleh Sebabkan Rambut Gugur


“Masalah itu (kekurangan rambut) boleh terjadi kepada sesiapa saja dalam sesebuah keluarga sama ada si isteri mahupun suami juga anak-anak,” katanya.


Justeru, semua individu perlu sentiasa menjaga rambut bagi mengelak ia semakin berkurangan tatkala usia kian bertambah.

“Semua orang perlu tahu cara penjagaan rambut dan menggunakan produk bersesuaian bagi memastikan ia sentiasa terpelihara serta tidak mengalami sebarang kerosakan.

“Pewarna rambut adalah salah satu penyumbang kepada masalah rambut. Tidak salah untuk bergaya dengan mewarnakan rambut tetapi kalau dapat, meminimumkan penggunaannya supaya anda tidak mengalami masalah berkaitan rambut kelak,” jelasnya.

Pada masa sama, pengambilan makanan tambahan juga dapat membantu menguatkan akar rambut, sekali gus mengelak daripada masalah keguguran.

“Apa yang penting adalah mengamalkan gaya hidup sihat. Amalkan pemakanan seimbang, kerap bersenam dan mendapat rehat termasuk tidur secukupnya selain belajar menangani tekanan. Semua faktor ini saling berkait dan ia akan memberi kesan besar kepada kesihatan rambut,” katanya.


- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/50811#sthash.be5JyC11.dpuf

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close