Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

5 Waktu Tidur Yang Dilarang Oleh Rasulullah

5 Waktu Tidur Yang Dilarang oleh Rasulullah - Jika sebelum ini saya pernah kongsikan tentang perkara yang perlu dilakukan sebelum tidur mengikut sunnah Rasulullah. Imbas kembali anda boleh baca DISINI.

Kali ini ada ilmu baru. Jom baca dan amalkan. Saya nak ingatkan diri sendiri dan anda pembaca yang dikasihi semua. Orang kata jika kita suka buat baik tak mengapa, teruskanlah. Tak suka pun, it is okay. Tetapi jangan halang orang lain untuk buat baik, ikut sunnah. Amal kebaikan hak masing-masing.

Kalau rasa sayangkan diri sendiri, perbanyakkan beristighfar. Astaghfirullah...


5 Waktu Tidur Yang Dilarang Oleh Rasulullah
1. Tidur selepas makan
2. Tidur sepanjang hari
3. Tidur selepas solat subuh dan awal pagi
4. Tidur pada waktu Asar 
5. Tidur sebelum solat Isyak

Sampaikanlah kepada rakan-rakan. Kirimkanlah pesanan kepada saudaramu, agar kita semua terhindar daripada melakukan tidur yang dilarang oleh Rasulullah.

Mengapa agaknya Rasulullah melarang kita tidur pada waktu-waktu yang saya sebutkan di atas? Jom kita sama-sama bincangkan.

1. Kerana ia menutup pintu rezeki
2. Kerana kita jadi pemalas
3. Badan jadi lemah
4. Malas beribadah

Rasulullah SAW tidak tidur selepas menunaikan solat subuh kerana Allah memberkati umat ini yang berpagi-pagi,

“Ya Allah, berkatilah umatku yang berpagi-pagi.”

Untuk itu, para fuqaha’ memakruhkan tidur selepas solat subuh.

Walaupun hakikatnya tiada dalil dan hadis-hadis soheh mengenai larangan tidur selepas subuh, dan yang ada cuma pendapat daripada para ulama mengenai tidur selepas subuh adalah MAKRUH tetapi tiada larangan tidur selepas subuh. Namun begitu kita mengikut yang mana baik dan sunnah.

Sesuatu itu dilarang mesti ada sebab musabab. Kita sendiri boleh merasakan kesannya jika tidak mematuhi larangan tersebut.

Semoga kita semua tergolong dalam golongan orang yang dikasihi oleh rasulNya dan dalam redha Allah selalu.

#sebarkan bahagia

Read More ....


Post a Comment

2 Comments

 1. "...tiada dalil dan hadis-hadis soheh mengenai larangan tidur selepas subuh, dan yang ada cuma pendapat daripada para ulama...."

  Jadi bukanlah Nabi saw yg larang. Saya harap cik betulkan artikel cik kembali. Jika tidak besar dosanya berdusta atas nama Nabi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rujukan jawapan seorang ustaz tentang larangan tidur selepas solat subuh, http://penyuluh.blogspot.my/2015/05/hukum-tidur-selepas-subuh.html?m=1

   Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close