Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Berdoa Dengan Asmaul Husna | Al Fattaah

Berdoa Dengan Asmaul Husna | Al Fattaah- Al-Fattaah bermaksud Maha Membukakan / Maha Pembuka, iaitu membuka gedung penyimpanan rahmatNya untuk seluruh hambaNya.

Apabila kita menyebut atau berdoa dengan asmaul husnaa, ia mempunyai pengaruh dan manfaat yang amat besar dan hebat sekali bagi pekerjaan yang sedang kita lakukan. Itulah sebabnya kita digalakkan berdoa dengan al asmaul husnaa ini.

Digalakkan berdoa dengan asmaul husnaa dan berdoalah dengan ikhlas serta merendah diri serta mengikut sunnah yang diajarkan. Insyaa Allah doa-doa kita dimakbulkan.

Cara-Cara berdoa dengan al asmaul husnaa | Al Fattaah


1) Baca ayat kalimah di bawah ini terlebih dahulu:

Berdoa Dengan Asmaul Husna | Al Fattaah


2) Kemudian baru di baca asmaul husnaa yang berikut:


Ya Fattaah =  70 Kali


Ertinya : Ia memberi penyelesaian kepada kemusykilan atau masalah serta mengurangkan rintangan, iaitu membuka Khazanah (gedung penyimpanan) RahmatNya untuk seluruh hambaNya.

a) Zikir ‘Ya Fattah’ sebanyak 71 kali selepas selesai solat Maghrib. Insya’Allah hati kita akan dibuka oleh Allah sehingga mudah menerima nasihat agama.

b) Apabila dibaca ‘Ya Fattaah’ sebelum atau sesudah solat Subuh sebanyak 70 kali dengan dua tangan diletakkan ke atas dada, Insya’Allah hati akan bersih dan bercahaya,dimudahkan segala pekerjaan dan keluar cinta dunia dari hatinya.

c) Sesiapa mewiridkan ‘Ya Fattah’ berulang kali secara istiqamah, Insya’Allah akan terbuka hatinya dan diberikan jalan untuk berjaya.


3) Kemudian setelah selesai membaca asmaul husnaa di atas, lalu teruskan membaca kalimah seperti di bawah ini:

Berdoa Dengan Asmaul Husna | Al Fattaah


4) Akhir sekali berdoalah untuk perkara yang dihajati dengan penuh keyakinan, khusyuk dan tawadduk hanya kepada Allah. Allah Maha Mendengar doa hamba-hambaNya.

Berserahlah kepadaNya, bersabar menunggu doa-doa kita dimakbulkan. Pada masa yang tepat. Jangan pernah jemu memohon kepada Allah. Orang yang banyak berdoa adalah orang yang paling bijak. Fikirkanlah...

Rujukan:

1. Himpunan ayat-ayat al-Quran dan Khasiat Bismillah, Surah al-Fatihah, ayatul Kursi, Surah al-Ikhlas dan Surah al-Qadr & Asmaul Husnaa - Muhfudli Sahli

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close