Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Panduan Amalan Terbaik 10 Malam Terakhir Ramadhan Menanti Lailatul Qadar

Banyak perkara yang nak saya kongsikan sebenarnya.. terlalu banyak hinggakan saya tak mampu menaipnya dalam masa yang singkat. Namun, atas rasa kasihsayang sesama muslim, saya ajak anda semua baca dan cuba ikuti Panduan Amalan Terbaik 10 Malam Terakhir Ramadhan Menanti Lailatul Qadar. 

Sudah ramai yang kongsikan, dah banyak yang share. Tak apalah jika saya pun nak share panduan amalan terbaik malam terakhir ramadhan kat blog. Sebab lebih mudah saya nak buat rujukan pada masa panjang.. tahun-tahun mendatang. Insyaa Allah...

Belum terlambat untuk kita mengejar malam lailatul qadar, malam terbaik dari 1000 bulan.

"JADIKANLAH DIRI KITA INI ADA NILAI DISISI ALLAH SWT DENGAN TAQWA"

Panduan Amalan Terbaik 10 Malam Terakhir Ramadhan Menanti Lailatul Qadar


Panduan Amalan Terbaik 10 Malam Terakhir Ramadhan
Gambar hiasan - google

1. Tidur awal, jangan lewat tidur dan kunci jam 3.30 pagi dan TERUS BANGUN bila jam dah berbunyi. Terus bangun, tekadkan diri.

2. Setelah kita bersihkan diri , bersugi kita ready di tikar sejadah 4 pagi kerana waktu itu adalah 1/3 malam dan waktu yang baik untuk kita qiam ramadhan hingga ke waktu sahur.

3. Jadi apa yang kita perlu lakukan bagi yg suci adalah MELAMAKAN SOLAT. Yang lancar baca Quran, baca surah yang panjang sambil lihat quran ketika solat serta lamakan sujud. YANG haid/nifas maka perbanyakkan zikir/istighfar & doa.

Doa-Doa Yang Baik Untuk Dipohonkan pada malam lailatul qadar


Apakah permintaan terpenting di malam lailatul qadar? Jawabnya adalah minta dosa kita diampunkan, minta di jauhkan dari api neraka dan minta syugra.

1. Jadi mula-mula kita bangun tidur bila terjaga malam maka kita baca ni dulu "La ilaha illallah wahdahu la syarika lahu, lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa ‘ala kulli syay-in qadri, alhamdulillah wa subhanallah wa la ilaha illallah wallahu akbar, wa la hawla wa la quwwata illa billah" kemudian kita ISTIGHFAR (Hadis Soheh)


DOA-DOA DI DALAM SUJUD (HAFAL YANG MANA TERMAMPU)


1) للَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى
Allahumma innaka ‘afuwwun tuhibbul ‘afwa fa’fu’anni (Ya Allah, Engkau Maha Pemaaf dan Engkau mencintai orang yang meminta maaf, karenanya maafkanlah aku. (Hadis dari sanad yang baik)

2)اللهم إني أسئلك رضاك والجنة
وأعوذبك من سخطك والنار

Allahumma Inni As Aluka Ridhaka Wal Jannah Wa A’uzubika Min Sakhathika Wannaar” ( Ya Allah, aku memohon daripada-Mu keredhaan-Mu dan syurga, dan aku memohon perlindungan daripada kemurkaan-Mu dan daripada azab api neraka”
(Hadis dari sanad yang baik)

3)اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِرِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ ، وَبِـمُعَافَاتِكَ مِنْ عُقُوبَـتِكَ ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْكَ ، لَا أُحْصِي ثَنَاءً عَلَيْكَ أَنْتَ ، كَمَا أَثْــــنَــــيْتَ عَلَى نَــــفْسِكَ
ALLAHUMMA INNII A-‘UUDZU BI RIDHAA-KA MIN SAKHATIK, WA BI MU’AAFATIKA MIN ‘UQUUBATIK, WA A-‘UUDZU BIKA MIN-KA, LAA UH-SHII TSA-NAA-AN ‘ALAIKA ANTA, KAMAA ATS-NAITA ‘ALAA NAFSIK

“Ya Allah, aku berlindung dengan ridha-Mu dari kemurkaan-Mu, aku berlindung dengan maaf-Mu dari hukuman-Mu, dan aku berlindung kepada-Mu dari siksa-Mu. Aku tidak mampu menyebut semua pujian untuk-Mu, sebagaimana Engkau memuji diri-Mu sendiri.” (Hadis Soheh)

4) رَبَّنا ظَلَمنا أَنفُسَنا وَإِن لَم تَغفِر لَنا وَتَرحَمنا لَنَكونَنَّ مِنَ الخٰسِرينَ

Rabbana zalamna anfusana wa in lam taghfirlana watar hamna lana koonanna minal khasireen
“YA TUHAN, KAMI TELAH MENGANIAYA DIRI KAMI SENDIRI, DAN JIKA ENGKAU TIDAK MENGAMPUNI KAMI DAN MEMBERI RAHMAT KEPADA KAMI, NISCAYA PASTILAH KAMI TERMASUK ORANG-ORANG YANG MERUGI).
SURAH AL-A`RAF,ayat 23

5) رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil 'akhirati hasanatan waqina 'adhaban-nar
“Ya Allah, berikanlah kepada Kami kebaikan di dunia, berikan pula kebaikan di akhirat dan lindungilah Kami dari siksa neraka.” (QS. al-Baqarah : 201).

ISTIGHFAR YANG PERLU KITA BACA SELEPAS SOLAT TAHAJUD


1) SAYYIDUL ISTIGHFAR (Ucapan berulang kali semampunya)

2) (Ucapan berulang kali semampunya)
 رَبِّ اغْفِرْ لِي وَتُبْ عَلَيَّ إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ

RABBIGHFIRLII WATUB 'ALAYYA, INNAKA ANTAT TAWWAABUR RAHIIM.
Ertinya : Ya Tuhanku, ampunilah aku dan terimalah taubatku sesungguhnya Engkau adalah Dzat yang Maha menerima taubat lagi Maha Penyayang

3) ZIKIR2 YANG SANGAT BAIK UNTUK KITA BACA PADA MALAM 10 TERAKHIR INI. (Bagi wanita haid atau yang kerja malam,maka amal zikir2 ini dan diselangi dengan istighfar & doa2 di atas)

1) (Ucapan berulang kali semampunya)
 سُبْحَانَ اللّهِ
  والْحَمْدُللّهِ 
  وَ لا اِلهَ اِلَّا اللّهُ  
 وَ اللّهُ اَكْبَرُ

2) (Ucapan berulang kali semampunya)
لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ
، لَهُ الْمُلْكُ ، وَلَهُ الْحَمْدُ ، وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

3) (Ucapan berulang kali semampunya)
Subhanallah Wa Bihamdihi Subhanallahil Adzim

Sebarkan amalan baik, untuk kita sama-sama berjaya dunia akhirat.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close