Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Beras Merah Dan Kurma Boleh Sembuhkan Stroke

Beras Merah Dan Kurma Boleh Sembuhkan Stroke. Stroke atau lumpuh adalah disebabkan berlakunya kerosakan sebahagian daripada otak. Ia berlaku apabila pembuluh darah arteri yang mengalirkan darah ke otak tersumbat, atau jika terkoyak atau bocor. Stroke boleh berlaku kepada orang muda atau tua. Tidak mengira usia.

Ada banyak cara yang dianjurkan oleh doktor untuk menghindari serangan stroke. Antaranya tidur yang cukup, kurangkan merokok, lakukan senaman yang teratur dan banyak lagi.

Ada juga cara-cara menyembuhkan stroke dengan mengawal makanan yang kita ambil setiap hari. Jom baca ulasan saya tentang cara menyembuhkan stroke dengan mengambil kurma dan beras merah.

Beras Merah Dan Kurma Boleh Sembuhkan Stroke


Mari kita lihat apakah kandungan dalam kurma dan beras merah yang boleh menyembuhkan stroke.

Beras Merah Dan Kurma Boleh Sembuhkan Stroke 

Buah kurma mengandungi khasiat yang sangat tinggi, antaranya 100 gram buah kurma mengandungi vitamin a50 IU, tiamin 0.09 mg, serta kalium 666 mg. Tiamin sangat penting untuk sel-sel saraf dan niasin menjaga fungsi normal saraf. Tak hairanlah dengan khasiatnya itu buah kurma menjadi salah satu makanan yang sihat untuk membantu menyembuhkan penyakit stroke.

Beras Merah Dan Kurma Boleh Sembuhkan Stroke

Lagi satu makanan yang dipercayai boleh menyembuhkan stroke adalah beras merah atau beras perang. Ini kerana beras merah mengandungi selenium yang sangat tinggi yang boleh mencegah wujudnya serangan strok. Beras merah juga mengandungi mangan, serat, dan antioksidan. Mangan berfungsi untuk membantu proses sintesis lemak dan tubuh dan mengaktifkan sistem saraf.

Untuk info, beras perang adalah beras yang tidak dikisar atau separuh dikisar, sejenis biji-bijian semula jadi lengkap. Ia mempunyai perisa sedikit berkacang, adalah lebih kenyal dan lebih berkhasiat daripada beras putih, dan menjadi tengik lebih cepat. Mana-mana beras, termasuk biji-bijian panjang, biji-bijian pendek, atau pulut, dapat dimakan sebagai nasi perang.

Itulah antara makanan yang boleh diambil untuk menyembuhkan stroke. Pisang juga boleh menyembukan stroke jika diambil dengan nasihat doktor dan mengikut peraturan.

Semoga rakan-rakan atau sahabat handai ada yang sedang ditimpa stroke, cuba amalkan cara di atas. Usaha dan amalkan pemakanan dan cara hidup sihat setidak-tidaknya menghindari kita daripada serangan stroke.

Jaga kesihatan dan sayangi keluarga anda.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close