Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

10 Cara Merawat Bengkak Kaki Ketika Hamil

10 Cara Merawat Bengkak Kaki Ketika Hamil. Wanita hamil ada mengalami pelbagai masalah samada tentang pemakanan atau kesihatan tubuh badan itu sendiri kerana perubahan hormon. Antara masalah yang sering dihadapi oleh wanita hamil adalah alahan kepada makanan dan juga bengkak kaki. Bengkak kaki memang dihidapi oleh kebanyakan wanita mengandung, seperti saya dahulu. Kenapa terjadi gejala sedemikian? Mungkin sebab berat badan bertambah, berdiri terlalu lama dan sebagainya. Namun begitu ia adalah perkara normal jika wanita hamil diserang bengkak kaki. Jangan terlalu stress. Hadapi dengan tenang dan lakukan rawatan seperti di bawah agar bengkak kaki anda boleh surut.

10 Cara Merawat Bengkak Kaki Ketika Hamil

10 Cara Merawat Bengkak Kaki Ketika Hamil


Perkongsian artikel ini saya ambil dari FB Page Kehamilan dan siarkan semula dalam blog untuk manfaat bersama. Jom kita lihat cara merawat bengkak kaki ketika hamil.

1. Elakkan berdiri statik terlalu lama


Semasa melakukan aktiviti harian seperti memasak, menjemur pakaian ataupun bekerja di ofis, jika boleh elakkan berdiri statik dengan kadar yang lama. Aktifkan pergerakan bagi mengelak pengumpulan darah pada kaki untuk melancarkan peredaran darah.


2. Angkat kaki setinggi mungkin dari lantai ketika duduk


Tujuannya juga untuk membantu kelancaran peredaran darah dan mengelakkan kebas kaki. Apabila duduk di kerusi semasa bekerja, letakkan kaki di atas bangku rendah, kotak kecil atau susunan buku di bawah meja. Elakkan tabiat menyilangkan kaki ketika duduk, boleh menyebabkan kekejangan.

3. Lakukan aktiviti regangan ringan ketika duduk lama


Jika melakukan kerja yang memerlukan posisi duduk yang agak lama, rajinkan diri melakukan aktivi regangan pada kaki. Caranya mudah:

👉Julurkan kaki ke arah luar dan angkatkan sedikit sebelah tumit kaki dari lantai
👉Regangkan bahagian hujung kaki (jari) ke arah atas dalam kiraan 8
👉Regangkan bahagian hujung kaki (jari) ke arah bawah dalam kiraan 8
👉Pusingkan pergelangan kaki ikut arah jam dalam kiraan 8 pusingan
👉Pusingkan pergelangan kaki lawan arah jam dalam kiraan 8 pusingan
👉Ulangi cara yang sama untuk sebelah kaki yang lain.

Senaman regangan kaki mampu meningkatkan suhu otot betis dan meningkatkan fleksibiliti sendi serta memperbaiki aliran darah. oleh itu, lakukan dengan penuh keselesaan bukan untuk kesakitan.

4. Posisi baring mengiring


Ibu mengandung perlu mengamalkan posisi tidur terbaik bagi wanita hamil iaitu berbaring secara mengiring.

Selaras dengan ajaran baginda Rasulullah S.A.W, kita dianjurkan supaya berbaring di atas lambung kanan (mengiring ke kanan) secara umumnya ketika berbaring untuk tidur kerana ia mengandungi hikmah yang tersendiri.

Bagi ibu mengandung, elakkan berbaring secara terlentang dan off-course tidak meniarap (kalau la boleh) lebih-lebih lagi apabila fasa kehamilan masuk ke trimester ke-3.

5. Pakai kasut yang sesuai


Ketika melakukan aktiviti luar, ibu mengandung atau hamil perlu bijak memilih kasut yang bersesuaian. Elakan memakai kasut bertumit tinggi atau yang terlalu ketat kerana boleh mengganggu kestabilan dan menambahkan tekanan pada kaki.

6. Pilih Sarung kaki yang lembut


Elakkan memakai stokin yang mempunyai gelang getah yang ketat. Selain boleh menambah kesan bengkak kaki akibat gangguan aliran darah sekitar pergelangan kaki, ia juga boleh menyebabkan kekejangan.

Pilih stokin yang lembut dan bersesuaian dengan ibu hamil. Selain baik untuk bengkak kaki, ia juga baik untuk mengurangkan kesejukan ketika waktu malam, lantai simen atau waktu musim hujan.

7. Banyakkan meminum air kosong


Air kosong banyak membantu proses dehidrasi tubuh. Menjadikan tubuh segar disamping membantu proses perkumuhan dalam badan. Jangan khuatir, ia tidak menyebabkan pertambahan berat tubuh badan ibu mengandung.

8. Aktif dengan senaman


Ibu mengandung tidak boleh bergerak aktif adalah mitos!. Di awal proses kehamilan ibu mengandung digalakkan melakukan senaman ringan seperti berjalan, berbasikal, berenang atau aerobik. Aktiviti air seperti merendam kaki atau berendam separas bahu baik untuk melegakan bengkak kaki bagi ibu mengandung.

9. Amalkan pemakanan sihat


Tidak dinafikan seiring dengan keperluan tubuh ibu dan bayi dalam kandungan, ibu mengandung memerlukan pemakanan yang sihat. Kurangkan atau jauhi makanan segera dalam tin atau yang tersedia proses lain.

Kebanyakkannya mengandungi lebih kalori dan lemak berbanding nutrisi vitamin yang baik untuk ibu dan bayi. Malah boleh menyebabkan pertambahan berat badan (obesiti) dan kehilangan air dalam badan.

Gantikan makanan segera dengan pengambilan snek sihat untuk ibu mangandung seperti bijirin, yogurt, minuman berjus,salad dan buah-buahan. Pengambilan makanan tambahan berasaskan suplemen juga amat baik bagi menyokong keperluan nutrisi sepanjang kehamilan.

Pengambilan suplemen vitamin C, vitamin B Complex, kalsium dan zat besi sangat baik untuk membantu kesihatan ibu dan tumbesaran bayi yang sihat. Jangan abaikan nutrisi sepanjang kehamilan. Pastikan yang semulajadi dan bukan datang dari kejuruteraan sintetik.

10. Kongsi kasih melalui urutan suami


Alangkah bahagianya si abang sado kita boleh bantu mengurut. Selain mengurut badan, kaki bengkak pun boleh juga. Gunakan minyak urut yang sesuai bagi melegakan ketegangan urat akibat kaki bengkak. Bawa berbincang dengan baik, In Shaa Allah abang kita boleh belanja urut satu kali. Urutan juga boleh membantu keluarkan angin dalam badan wanita hamil, yang ternyata banyak angin dalam badan..

Wanita hamil banyak kelebihannya. Doa wanita hamil juga makbul. Jadi berdoalah untuk kandungan anda selamat, sihat dan sempurna agar dapat memberi manfaat kepada seluruh alam bila besar nanti. Jangan lupa, rawat bengkak kaki anda seperti 10 saranan di atas.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close