Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Khasiat Buah Markisa Untuk Kesihatan

Khasiat Buah Markisa Untuk Kesihatan. Buah markisa dikenali juga sebagai buah susu masa saya kecil-kecil dulu. Buahnya rasa masa ketika masih hijau tetapi bila kulitnya dah berwarna merah atau oren, rasa isinya manis. Memang puas makan masa kecil dulu sebab rumah kami ada tanam pokok tersebut. Pokoknya menjalar dan buahnya banyak dalam sesuatu masa.

Khasiat Buah Markisa Untuk Kesihatan

Tak pernah nampak pokok buah markisa. Pokoknya menjalar dan kalau berbuah lebat buahnya...

Khasiat Buah Markisa Untuk Kesihatan

Kulit luarnya warna hijau atau merah cair dan berbintik-bintik..

Khasiat Buah Markisa Untuk Kesihatan


Buah markisa yang masam manis ni ada banyak khasiatnya. Ramai kawan berbangsa Cina saya yang makan buah ni setiap hari terutamanya selepas makan makanan yang agak berat dan berminyak.

Buah Markisa Kaya akan sumber Serat


Buah markisa memiliki kandungan serat yang tinggi. Hal ini sangat bermanfaat bagi kesihatan pencernaan, saluran pencernaan dan usus menjadi bersih. Anda boleh memilih buah markisa sebagai salah satu sumber serat. Biji dari buah ini pun boleh dimakan kerana mengandungi serat.

Buah Markisa Kaya Antioksidan


Warna-warna kulit buah yang ungu serta warna isinya yang berwarna oren, menunjukkan bahawa buah ini kaya akan antioksidan. Antioksidan bertugas untuk menghalang pertumbuhan sel-sel kanser dalam tubuh. Buah markisa memiliki air dan antioksidan yang larut dalam lemak. Salah satu antioksidan utama yang ditemukan dalam buah ini adalah beta-karoten.

Buah Markisa Sangat Baik bagi Penghidap Asma


Bagi anda yang menghidapi asma, markisa adalah buah yang sangat bergizi dan sihat yang dapat menenangkan serangan asma. Selain karena mengandungi vitamin C, Markisa nampaknya mengandungi kesan menghalang histamin yang menyebabkan gejala asma.

Buah Markisa Memiliki Kesan Penenang


Minum segelas jus markisa yang dingin dapat membantu anda mengendurkan saraf dan fikiran anda dan membuat perasaaan menjadi lebih tenang. Buah ini sering dijadikan ubat untuk masalah pencernaan dan penyakit lambung.

Buah Markisa Sangat Baik bagi Penderita Insomia


Buah Markisa memiliki efek mengantuk pada sistem saraf manusia sehingga membuat perasaan tenang dan membantu anda dalam merilekskan pirikan anda. Hal ini sangat membantu penderita insomnia atau mereka yang tidak bisa tidur nyenyak. Segelas jus markisa sebelum tidur bisa mungkin bisa anda minum sebelum tidur.


Buah Markisa adalah Sumber Nutrisi yang Baik


Seperti yang kita ketahui sebelumnya, buah markisa adalah sumber vitamin C yang baik, Satu portion 100 g (3,5 ons) mengandung 30 mg vitamin C. Vitamin C meningkatkan kekebalan tubuh dan merupakan antioksidan. Satu portion 100 gm buah markisa mengandung 1275 IU vitamin A. Vitamin A meningkatkan tahap penglihatan dan membantu dalam melawan infeksi, membuat kulit sihat bersinar dan membantu pertumbuhan sel. Buah markisa juga merupakan sumber kalium (348 mg dalam 100 g). Mineral ini memiliki kesan yang menyihatkan pada jantung manusia dan membantu fungsi jantung, aliran dan tekanan darah dalam tubuh. Selain kalium, buah markisa juga mengandungi zat besi, magnesium dan kalsium.

Buah Markisa baik untuk Diet


Bagi orang yang sedang mengamalkan Diet, Buah-buah merupakan hal yang wajib diambil, dan markisa sangat baik untuk itu. Ini disebabkan markisa memiliki kalori yang rendah, hanya 97 kalori per 100 g! Buah markisa juga rendah sodium dan lemak. Markisa juga mengandungi karbohidrat dan gula asli dalam jumlah yang baik. Nutrisi buah ini bekerja menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh. Kandungan serat yang tinggi pada buah ini membuat anda kenyang, sehingga anda tidak ingin makan makanan lain lagi.

Jadi, secara amnya buah markisa adalah buah yang banyak khasiatnya terutama kepada tubuh kita. Mengamalkan makan buah markisa setiap hari boleh membantu kita mengawal selera makan di samping ia merupakan sumber serat yang baik.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close