Header Ads

Laksa Penang Simple Tapi Sedap Untuk Minum Petang


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Laksa Penang Simple Tapi Sedap Untuk Minum Petang
Gambar laksa penang. Laksa penang antara yang terbaik dan sedap yang pernah saya makan. Spagethi nya lembut, kuahnya sedap secukup rasa dan bahan hiasan dia semua ada.

Ada sesetengah orang tak suka laksa penang. Macam saya la, kalau tak dapat makan laksa penang pun tak apa, sebab feveret kami adalah laksa Johor. Almaklum, kita anak johor. Tapi tadi kat pasar malam ada pula orang jual laksa penang. Terus sambar beberapa bungkus.


Laksa Penang Simple Tapi Sedap Untuk Minum Petang

Laksa Penang Untuk Minum Petang


Beli kat bazar malam je, satu bungkus RM5. Murah kan? Ya lah.. memang mudah makan terus je. Kalau dia orang jual lebih pun saya beli. Laksa penang ni sejenis laksa yang agak remeh jugak nak buat.


Antara ikan yang sedap buat kuah laksa penang adalah ikan selayang dan ikan kembung. Kemudian rasa masam, lemak kuah ikan dan perahan limau kasturi.. emmm.. memang awesome.

Tambah dengan hirisan timun, lada merah, bawang merah, daun kesum. Ouchh.. memang sedap dear.., kemudian jangan dilupakan sebutir telur rebus sebagai pelengkap rasa.

Kat tempat kami yang terkenal adalah laksa johornya. Kalau nak jumpa pun kena pergi restoran tertentu dan di pasar malam. Kalau nasib baik, ada lah 2 atau 3 kedai yang jual. Nak buat laksa johor pun agak renyah. Hanya yang sabar dan pandai masak.. memang jadi lah laksa johornya. Kalau tak pandai, kelaut jawabnya.. hehe

Kalau anda pandai masak laksa penang, memang salute la. Anda mesti seorang yang penyabar...

Bye, sekadar perkongsian santai. 

1 comment:

  1. Laksa Kedah & Penang memang sodap ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.