Header Ads

Resepi Ayam Sup Masak Sambal Gerenti Sedap


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Resepi Ayam Sup Masak Sambal Gerenti Sedap
Resepi Ayam Sup Masak Sambal Gerenti Sedap. Ayam sup? Apa bendanya tu? Hehe.. ayam yang kita masak sup tu, kita goreng kemudian masak sambal. Lebih kurang macam tu la.. sedap woii, lemak pedas dan perencah sup semua ada. Tak pernah cuba, meh lah cuba sama-sama.


Di bawah ni adalah gambar ayam sup saya yang kemudiannya dijadikan ayam sambal. Senang cerita, masa nak buat nasi ayam tu. Kita kan masak supnya dulu dengan rebusan ayam. Haa.. ayam tu potong besar sikit. Kemudian, bila dah empuk, toskan airnya. Ayam tu goreng sekejap. Lepas tu masak sambal.

Resepi Ayam Sup Masak Sambal Gerenti Sedap

Resepi Ayam Sup Masak Sambal Gerenti Sedap

Resepi Ayam Sup Masak Sambal Gerenti Sedap


Saya nak share ayam masak sambal style saya, yang rasanya gerenti sedap hingga bertambah berpinggan-pinggan nasi ya.. 

Resepi ayam masak sambal


Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam - potong besar sikit. Buat sup dengan perencah sup
10 tangkai Cili kering - kisar
1 biji bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
2 inci halia - kisar
1 batang serai - kisar
1 sudu makan serbuk kunyit - kisar
Gula dan garam secukupnya
2 sudu makan air asam jawa


Cara menyediakan:

1. Ayam yang dah dimasak sup, digoreng seketika, jangan garing sangat. Ketepikan

2. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Hingga pecah minyak

3. Tambahkan dengan air asam jawa.

4. Masukkan garam dan gula, kacau rata. Biar sambal dah masak betul, agar tahan lama

5. Last sekali, masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul rata biar sebati dengan sambal.

6. Siap untuk dihidangkan.

Kuah sup ayam tadi boleh dibuat nasi ayam atau kuah sup makan dengan nasi dan sambal ayam tadi. Memang sedap dan terangkat. Ayam pun lembut je.

Memang agak leceh sikit caranya, kena masak ayam dulu dengan perencah sup semua tetapi hasilnya memang terbaik!!

Selamat mencuba.

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.