Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Nak Tahu 4 Bencana Bila Kita Melupakan Allah?

4 Bencana Bila Kita Melupakan Allah. Bila kita dekat, Allah dekat. Bila kita jauh Dia jauh. Selalu ingat Allah, pasti hidup lebih berkat dan tenang. Ingatlah Allah setiap masa, paling tidak 5 kali sehari iaitu ketika solat fardhumu. Jangan sesekali melupakan Allah kerana bencana dan azab Allah amatlah pedih bagi kamu yang mengerti.

Jika kamu mula terasa jiwamu tidak tenang, sentiasa berada dalam keadaan tak bahagia walau dikelilingi wang berjuta.. maka berhentilah sejenak. Renung dan pandang ke dalam diri. Apa yang kurang? Apa yang kamu kehilangan? Hati rasa tak tenteram. Maka.. jawapannya adalah kembali kepada Allah. Kembali mengingatinya. Insya Allah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang.

4 Bencana Bila Kita Melupakan Allah


Apakah bencana yang menimpa bila kita mula melupakan Allah. Mari renungkan senarainya di bawah.
Apakah bencana yang menimpa bila kita mula melupakan Allah.

1. Serabut berpanjangan
2. Sibuk tiada kesudahan
3. Duit tidak pernah cukup
4. Cita-cita tidak kesampaian

Itulah senarai 4 bencana bila kita melupakan Allah. Kalau kita lihat orang yang ingatkan Allah samada dalam keadaan susah ataupun senanģ.. wajahnya tetap kelihatan tenang dan damai. Tidak ia berkeluh kesah. Sentiasa mengerti bahawa setiap kejadian telah dirancang oleh Allah untuk setiap hambaNya dengan sebaik-baik perancangan. Oleh itu, janganlah kita termasuk dalam golongan yang sentiasa berserabut. Cakapnya asyik negatif, sentiasa dengki lihat orang lain senang atau bahagia, tidak pernah cukup dengan apa yang mereka ada.

Kemudian, bencana kepada orang yang lupakan Allah adalah sentiasa sibuk dengan urusan dunia berbanding memenuhi urusan akhirat. Tidak mahu diajak ke majlis ilmu sebaliknya sibuk dengan kelab, perjumpaan sosial, menghadiri majlis yang melalaikan dan sebagainya. Maka, jauhilah kita daripada menjadi golongan yang sebegitu.

Seterusnya, walau sibuk 25 jam .. kenapa duit tak pernah cukup. Kemana pergi wangmu dibelanjakan. Kekayaan sebenar bukanlah apa yang kamu miliki tetapi sebaliknya apa yang kamu beri. Iaitu berupa sedekah jariah kepada mereka yang memerlukan. Itulah sebenarnya kekayaan yang bakal menjaminmu di akhirat nanti. So.. renungkan kenapa duit masih tak cukup walau sibuk kamu mengalahkam PM.

Akhir kepada semua bencana kerana melupakam Allah adalah cita-cita tidak kesampaian. Letaklah cita-citamu setinggi puncak Everest, jika kamu melupakan Allah, sebenarnya tidak satupun cita-citamu telah tertunai. Pasti kamu menginginkan lebih kerana fanatikmu kepada dunia. Namun jika kamu seiringan mengingati Allah dalam mengejar cita-cita, pasti mudah saja Allah menyempurnakan cita-cita dan impianmu. Insya Allah.

Semoga coretan dan perkongsian 4 bencana kerana melupakan Allah dapat memberikan manfaat dan menjentik hati kita untuk kembali ke pangkal jalan dan mula melakukan segala suruhan dan meninggalkan segala laranganNya.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close