Kerepek Pisang Tanduk Lemak Masin Dan Rangup

Kerepek Pisang Tanduk Lemak Masin Dan Rangup. Bulan ramadan dekat sangat dah ni. Tapi kat grup whatsapp dah ramai peniaga yang ambil order kuih raya bagi mengelakkan tempahan saat akhir. Saya masih rileks lagi, tak panik lah. Kalau ada rezeki dapat beli kuih raya, ada lah. Kalau tidak, kita beraya dengan biskut je la, boleh gitu?

Dalam seminggu lalu, saya ada try beli kerepek pisang tanduk melalui online. Beli 2 bungkus pada harga RM18 bagi 500 gram. Rasanya sedap, rangup, lemak masin semua cukup. Warna pun kuning cantik. Alhamdulillah. Saya dah pesan nak order lagi untuk raya. So, dah tak pening nak cari kerepek pisang tanduk kegemaran kami.

Kerepek Pisang Tanduk Lemak Masin Dan Rangup


Kalau suka makan kerepek pisang tapi tak pandai buat, memang rugi. Saya dulu pun tak pandai buat kerepek pisang tetapi lama-lama belajar tengok mak buat, akhirnya menjadi lah resepi kerepek pisang tanduk saya.

Gambar Kerepek Pisang Tanduk Lemak Masin Dan Rangup

Gambar Kerepek Pisang Tanduk Lemak Masin Dan Rangup

Gambar atas tu saya order kerepek pisang tanduk sebab stok pisang mentah kat tempat saya tak ada. Kalau kat kampung mungkin boleh dapat stok. Tak pa.. yang penting saya nak share resepi kerepek pisang yang biasa saya buat.

Bahan-bahan:

1 sisir pisang tanduk (lebih kurang 5-8 biji) - di buang kulitnya
Air garam
Pisau penyagat
Minyak masak

Cara membuatnya/ menggoreng kerepek pisang tanduk:


1. Panaskan minyak dalam kuali
2. Sagat pisang tanduk di atas kuali bagi mengelakkan pisang itu lebam (warna pucat)
3. Renjiskan air garam ikut citarasa - lebihkan jika mahu masin sedikit
4. Bila warna pisang tanduk bertukar kuning keperangan, bolehlah di angkat dan masukkan ke dalam bekas yang kedap udara.


Cubalah buat kerepek pisang seperti resepi yang saya kongsikan. Rakan saya pun saya ajar cara macam tu, memang menjadi. Sampai sekarang dia ingat tentang resepi tersebut.

Selamat mencuba.

Post a Comment

0 Comments

close