Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Pesanan Dan Renungan Daripada Ustaz Ebit Liew Buat Kita Semua

Pesanan Dan Renungan Daripada Ustaz Ebit Liew. Saya mengenali sosok yang humble ini pada 2 tahun lepas selepas menonton videonya tentang kerja yang paling susah tapi tak dapat gaji iaitu kerja sebagai seorang ibu, maaf kalau tersilap. Dari situ saya mencari FBnya dan dapat menonton lebih banyak videonya yang boleh menitiskan airmata. Subahanallah. MasyaAllah. 

Kebelakangan ini namanya menjadi sebutan kerana pertolongan terhadap orang yang memerlukan bantuan telah di salahertikan oleh pihak tertentu. Perbuatan dan amalannya itu adalah benda baik, kenapa kita nak persoalkan. Kalau kita tak mampu buat macam dia, at least sokong dan doakan dia untuk dapat membantu lebih ramai orang dengan caranya.

Nak buat baik pun orang dengki, macam mana tu? Inikan pula kita yang tak baik-baik menyimpan kesumat dalam hati. Renungkanlah!!

Pesanan Dan Renungan Daripada Ustaz Ebit Liew Buat Kita Semua


Mari kita sama-sama renungi apa yang diucapkan oleh Ustaz Ebit Liew dan koleksi pesanan ini ada 21 buah. Mana yang sesuai, jadikanlah ia sebagai azimat hidup.

Pesanan Dan Renungan Daripada Ustaz Ebit Liew Buat Kita Semua

1- “Walaupun kita miskin, tapi bila kita ada agama, kita bahagia”

2- “Kita solat bukan sebab kita baik, tapi sebab kita hamba Allah.”

3- “Siapa betulkan solat, Allah betulkan hidup dia.”

4- “Ketika kita ingat Allah, Allah ingat kita. Ketika kita lupa Allah, Allah tetap ingat kita.”

5- “Kita selalu ingat apa yang kita nak dari Allah, tapi kita selalu lupa apa yang Allah nak dari kita.”

6- “Melihat bukan dengan mata tapi dengan hati. Hati yang kenal Allah SWT akan sentiasa belajar mencari kebaikan orang.”

7- “Kemusnahan hidup seseorang bermula apabila dia mula bersangka buruk terhadap sekelilingnya. Dan kemuncak kemusnahannya adalah apabila dia mula bersangka buruk dengan Tuhan.”

8- “Tak mengapa orang hina atau aibkan kita, kita bukan hidup untuk penghormatan manusia tapi hanya untuk Allah sayang.”

9- “Segemuk-gemuk ikan pasti ada tulangnya. Sekurus-kurus ikan pasti ada dagingnya. Sebaik-baik orang pasti ada buruknya. Seburuk-buruk orang pasti ada baiknya. Buang yang keruh ambil yang jernih, carilah baik dalam buruk orang, itulah akhlak. Carilah buruk dalam kebaikan diri sendiri, itulah ikhlas.”

10- “Untuk Allah bantu kita, kita kena dapat doa orang yang makbul doanya. Pertama doa mak ayah kita. Kedua, doa isteri. Ketiga, doa orang baik-baik serta kawan-kawan kita walau melalui ucapan di Facebook. Doakanlah semula kebaikan buat mereka.”

11- “Bila kita bawa orang yang jauh dari Allah kembali kepada Allah, itulah cinta yang sebenar.”

12- “Biar apa orang nak kata, yang penting kita hidup untuk Allah sayang.”

13- “Kita cuba tutup kesedihan dengan hiburan. Tetapi, akhirnya tiada apa yang kita dapat. Kerana ubat kesedihan adalah sujud dan mengadu kepada Allah.”

14- “Dalam hidup ini, kita kena ingat Allah sentiasa sayang kita. Bila Allah sayang dia beri kebaikan, dia beri kita hati yang tenang. Jadi kita kena banyak puji Tuhan.”

15- “Bila kita dakwah orang tapi orang tak dengar, kita doa; Ya Allah, mereka tak tahu, tak faham, mereka lupa. Ya Allah, beri hidayah kepada dia.”

16- “Segala benda tak ada yang kebetulan, tak sengaja dan sengaja, itu semua Allah dah aturkan. Allah dah pertemukan. Tujuannya untuk kebaikan.”

17- “Wanita ini amat lembut dan dijadikan untuk disayangi, dikasihi dan dibimbing untuk masuk syurga. Allah jadikan mereka untuk melengkapi kita. Pasti tidak ada silap. Silap hanya bagaimana diri kita menyingkapi dan melaluinya.”

18- “Semua manusia ada hati dan keinginan untuk jadi baik.”

19- “Jangan risau kalau kita buat baik orang tak nampak, yang penting Allah nampak.”

20- “Bila cinta kerana Allah, untuk Allah sayang. Cinta itu akan kekal. Tapi jika cinta selain dari itu belum ada jaminan apa-apa. Berusaha mengasihi keluarga kita kerana Allah untuk redha Allah.”

21- “Kita sentiasa mengharapkan kasih sayang daripada manusia. Namun para sahabat hanya mengharapkan kasih sayang daripada Allah. Anugerah yang sebenar-benarnya adalah daripada Allah. Orang yang paling disayangi oleh ramai orang boleh jadi akan dibenci sekelip mata. Tetapi itu tidak penting, yang penting apabila Allah sayang.”

Saya panjangkan koleksi pesanan dan renungan daripada Ustaz Ebit Liew untuk panduan bersama. Semoga kehidupan kita semua bertambah baik setiap hari dan berkekalan hingga ke akhir usia.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close