Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Jadual Ibadat Kita Di 10 Malam Terakhir Ramadhan

Jadual Ibadat Kita Di 10 Malam Terakhir Ramadhan. Insya Allah kita semua akan melalui 10 malam terakhir ramadhan tahun ini bersama-sama. Dengan orang yang tersayang, bersama dengan anak-anak dan juga keluarga tercinta. Semoga kita semua di kurniakan masa dan kesihatan terbaik di penghujung ramadhan ini. 

10 Malam terakhir ramadhan adalah saat yang tidak boleh dipersiakan. Malam-malam yang kita kena tunggu dengan amal ibadat seikhlasnya demi mengharapkan redha Allah semata-mata. Marilah sama-sama kita ikuti cadangan jadual ibadat kita di 10 malam terakhir di bulan ramadhan.
Awal bulan Ramadan adalah rahmah, pertengahannya maghfirah dan akhirnya itqum minan nar (Pembebasan dari Api Neraka)”
Jadual Ibadat Di Malam 10 Terakhir Ramadhan

Jadual Ibadat Kita Di 10 Malam Terakhir Ramadhan


Artikel ini saya kongsikan dari pelbagai sumber internet, dan media sosial yang lain. Mana yang baik kita amalkan, tak perlu kata apa-apa. Jika nak buat, anda buat ikut sukarela. Tiada sesiapa memaksa. Ini antara kita dengan Allah, untuk bekalan diri sendiri juga ke alam abadi nanti.

Selepas solat Isyak, terus laksanakan ikut urutan di bawah:

1. Solat Sunat Ba'diyah Isyak 4 rakaat. ( 1 rakaat bersamaan dengan 30,000 rakaat. 4 rakaat solat bersamaan dengan 120,000 rakaat)

2. Terawih 

3. Solat Taubat

4. Solat Tahajud (boleh dibuat awal jika risau tak sempat tahajud di sepertiga malam. Jika dah tahajud, dan terjaga lagi 3@4pagi, boleh buat tahajud lagi dan tak perlu witir. Tahajud di sepertiga malam lebih afdhal)

5. Solat Witir

6. Istighfar 100x (Allah akan kurniakan hujan, harta, anak pinak, kebun-kebun yang mengalir sungai-sungai. Tafsirannya adalah rezki yang mengalir tak putus-putus.

7. Selawat 100x ( 1x Selawat, Allah Selawat 10x bermaksud 10 rahmat diturunkan ke atasnya dan malaikat memohon keampunan untuknya sebanyak 10x, 100x = 1000x)

8. AlMulk 1x (Fadhilatnya terselamat dari siksa kubur)

9. AlWaqiah 1x (Tidak akan miskin selamanya)

10. Baca Quran dan Makna ( Pahala 1 huruf = 10 pahala. Baca Alif, Lam, Mim = 30 pahala)

11. Sedekah Duit/Infak/Wakaf ( Rezeki digandakan hingga 700 kali ganda)

Pilihan

a) Transfer ke akaun penerima seperti sedekah pada mak, ayah, adik beradik, saudara mara, orang miskin, anak yatim atau sesiapa saja asalkan dibuat pada waktu malam.

b) Jika tiada akaun transfer, masukkan duit dalam sampul dan masukkan dalam peti surat penerima pada malam yang sama. Maklumkan padanya melalui wasap. Paling dekat sedekah untuk jiran tetangga atau anak-anak jiran serendah RM1. Tidak mengapa sedikit asalkan penuh ikhlas. RM1 x 30 Hari x fadilat 1000 bulan = Rm30,000). Ini jika Rm1. Jika RM10? Jika RM100? 

c) Infak atau wakaf surau, masjid, pam air boleh 

Serantau Muslim tidak ambil 1 sen pun keuntungan dari sedekah anda. Semuanya disalurkan 100%

12. Zikir 

a) Subhanallah 100x (Ganjaran separuh timbangan)
b) Alhamdulillah 100x ( Ganjaran Seluruh Timbangan)
c) Allahu Akbar 100x (Ganjaran memenuhi langit dan bumi)
d) Laa ilaaha illallah (Wajib Syurga baginya)
e) Subhanallahi wabihamdih, Subhanallahil aziimi 100x ( Beratkan timbangan Mizan di akhirat dan 124,000 kebaikan akan dituliskan)
f) Laahaulawalaa Quwwata illa billahil aliyyil aziim 100x ( Seperti menanam tanaman di Syurga  untuk yang membacanya)
g) Laa ilaha illallah al malikul haqqul mubin 100x ( Rezeki mengalir deras)
h) Laa ilaaha illa anta subhaanaka inni kuntum minazzoolimin 100x ( Allah akan keluarkan kesusahan dari hidup kita)
i) Hasbunallah wanikmal waqeel, nikmal maula wanikmannasir 100x ( Pergantungan kepada Allah = Tawakkal = Allah akan berikan rezki yang tidak disangka-sangka)

13. Sedekah al fatihah 
Untuk diri sendiri 1x
Untuk Suami/Isteri 1x
Untuk Ibu 1x
Untuk Ayah 1x
Untuk Seluruh Umat Islam sama Ada yg masih hidup atau yg telah meninggal dunia 1x ( Bayangkan kita sedekah hanya bacaan alfatihah tetapi kepada jutaan penduduk Islam dunia selama 84tahun)

14. Ayat Qursi 3x ( Merupakan ayat Allah paling Agung dan syaitan tidak dapat menghampiri hingga pagi)

15. At Takatsur 10x ( Bacaan 1 surah seperti membaca 1000 ayat Al-Quran)

16. Al Ikhlas 39x
Niatkan setiap 10x utk bina Syurga mak, ayah dan diri sendiri dan setiap 3x untuk pahala seperti khatam al Quran buat mak, ayah dan diri sendiri
( 10x baca = Allah bina sebuah mahligai di Syurga)
(3x baca umpama khatam 1 Quran)

17. Zikir Ya Ghani, Ya Mughni, Ya Razzaq, Ya Fattah 100x 

18. Baca Doa Khas Malam Lailatul Qadar

19. Doa apa saja yang dihajatkan

20. Dengar 1 majlis Ilmu (5-10 minit atau lebih) Majlis ilmu adalah taman Syurga walaupun didalam kaca tv atau youtube. Malaikat menghamparkan sayap bagi mereka yang menuntut ilmu hingga ke langit dunia. Jika ilmu itu diamalkan dan disebarkan akan menjadi pahala yang berterusan walaupun telah meninggal dunia.

Bilangan zikir 100x hanya cadangan. Boleh buat setakat yang mampu. Jika dilebihkan lebih baik.

Pastikan di usahakan buat sebelum tidur setiap malam selama 10 malam terakhir ini. InshaaAllah tiada pilihan lain melainkan setiap amalan kita akan jatuh juga pada malam Lailatul Qadar.

Memanglah jadual ibadat di malam-malam terakhir ramadhan di atas agak banyak dan memerlukan keadaan fizikal yang kuat. Namun jika kita terbiasa melakukannya, insya Allah ia jadi agak mudah ikhlas. Bila semua ini dah bersatu, rasa penat dah tak ada. Ia jadi kegembiraan pula bila kita dapat melaksanakannya. Alhamdulillah.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close