Header Ads

Laksa Penang Terbaik Dari Mertua


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Laksa Penang Terbaik Dari Mertua
Laksa Penang Terbaik Dari Mertua. Kami bukan orang Penang tapi pandai lah jugak buat makanan popular dia orang iaitu laksa penang. Namun bila laksa penang dah sampai Johor, dia jadi rasa Johor lah ya. Asasnya kami tak tukar cuma mungkin kepekatan kuahnya itu di tambah baik atau di adjust ikut tekak kita orang. Hehe.. jangan mare ya. Kami tetap tak ubah bahan-bahan dan senarai makanan sampingannya sebagai hiasan. Don't worry.


Senang cerita, laksa penang tak guna santan dalam bahan nak membuat kuahnya tetapi laksa Johor letak santan. Itu perbezaan yqng ketara lah..

Kuah Laksa penang lebih sedap dibuat daripada ikan selayang. Fuh!! Memang tak pandang kiri kanan kalau makan. Tapi kalau tak ada ikan selayang, boleh juga guna ikan kembung. 


Laksa Penang Terbaik Dari Mertua


Kami bukan nak bagi resepi tetapi saja nak share gambar laksa penang terbaik dari mertua. Memang betul-betul terbaik tau!! Tapi kalau sempat saya tepek resepi jugak ya, jangan risau..

Gambar Laksa Penang Terbaik Dari Mertua

Laksa Penang Terbaik Dari Mertua

Gambar Laksa Penang Terbaik Dari Mertua

Antara bahan hiasannya adalah timun, salad, bawang holland, cili merah. Semua bahan-bahan ni dihiris halus supaya mudah nak makan. Hehe..

Gambar Laksa Penang Terbaik Dari Mertua

Mengikut kata mak mertua, dia guna 3 kg ikan kembung yang kemudian direbus hingga ikan hampir hancur. Kemudian ikan dikisar hingga hancur lumat.

Kemudian, kisar bawang merah dan cili kering. Kalau nak lebih pedas, tambah lebih cili.

Semua bahan kisar tadi tumis hingga masak barulah masukkan isi ikan kembung yang telah dikisar tadi. Jangan lupa masukkan asam keping secukupnya. Bila dah masak, perisakan dengan garam dan sebagainya. Jika kuah masih pekat, tambahkan air sedikit sedikit..

Kalau nak resepi penuh laksa penang, boleh klik disini.

Selamat mencuba.

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.