Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Diri Ini Penuh Luka

Diri Ini Penuh Luka | Banyaknya luka yang tersandar di tubuh. Ada luka yang dilukai dan itu menambah beban sang penanggung derita. Namun janganlah bersedih di sepanjang hari yang kau lalui. Biarpun dirimu penuh luka, rawatlah ia dengan upaya dan bersungguh! Berkali dilukai pun kamu masih setia, kerana kamu percaya Allah ada caranya untuk menyembuh luka itu. Hingga kamu berasa redha akhirnya, bila sepenuh hati dan kepercayaan kau serahkan kepadaNya. Lama kelamaan, kamu dah lali dan tenang kerana Tuhan telah berikan apa yang sebenarnya kamu perlukan pada waktu yang tepat!
   

Mari sesekali kita muhasabah diri, mari berkali-kali kita sayangi diri sendiri. Kerana... menyayangi orang lain belum tentu mendapat jawapan bahagia yang kau inginkan...

Diri ini penuh luka

Cara Merawat Luka Di Hati


1. Redha - Cubalah memberi 'message' kepada otak yang kita ketika menerima musibah dan ujian tersebut adalah telah ditentukan daripada Allah SWT dan berpeganglah kepada Allah bahawa siapa kita yakni hamba dan makhlukNya untuk mempersoalkan ujian yang diberiNya. Redha dapat menghasilkan satu hormon yang dikenali sebagai endorfin bagi menyuntik rasa bahagia dan tenang dalam diri.

2. Tenang - Sifat redha dapat mencerna ketenangan dalam diri.

3. "Attachement" dengan Allah perlu kuat - semasa hati terluka, ubatnya adalah mengadu dan merintih kepada Allah. Hanya Allah tempat mengadu yang hakiki. Bukan salah mengadu pada manusia lain tetapi mengadulah pada Allah dengan cara mempertingkatkan ibadah sunat seperti banyak membaca al-Quran, bersolat, berzikir dan seumpamanya bagi memperkuatkan lagi hubungan kita dengan Pencipta iaitu Pencipta kita dan Pencipta kepada masalah yang kita hadapi.

4. Ujian bersifat sementara - Saya teringat kepada suatu kata-kata "Kesedihan ibarat air hujan yang menitis, berhenti hujan maka akan berhentilah kesedihan tersebut".

5. Carilah penghibur jiwa - Ops! Jangan salah tafsir ya...carilah penghibur jiwa yang mengikut syariat. Beri beberapa ganjaran kepada diri sendiri selepas berjaya merawat luka tersebut seperti kaum wanita, beri hadiah kepada diri sendiri dengan memanjakan diri mendapatkan urutan badan, rawatan muka dan sebagainya. Membeli pakaian baru juga boleh dikira hadiah kepada diri sendiri atau melancong ke mana-mana destinasi yang mententeramkan hati anda.

Diri ini penuh luka, yang mungkin takkan terpulih.. namun sebagaimana janji-janji Rabb ku.. jalani hidupmu dengan baik-baik, selebihnya Dia akan uruskan. Jangan pernah tersungkur sebelum kamu bangkit berjuang.

Sumber pelbagai : Google, Facebook,  

Read More ....


Post a Comment

2 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close