Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Doa Memohon Dibersihkan Hati

Doa Memohon Bersihkan Hati. Hati adalah anggota tubuh paling penting dan memainkan peranan utama dalam menentukan hala tuju kehidupan kita. Bila hati menghala kepada kejahatan, kita pun ikut jalan hitam yang dipilih. Bila hati baik dan bersih, insya Allah.. langkah kaki pun menuju ke jalan yang benar dan diredhai. Hati yang tidak dikawal, dirawat dan diberi "makan" dengan segala usaha yang dianjurkan oleh sunnah dan al Quran, akan menjerumuskan kita ke kancah kebinasaan.

Jangan diikut resam hati yang suka menghasut dan sentiasa dengki terhadap kelebihan orang lain tetapi sebaliknya usahakan dengan berdoa dan berzikir agar hati sentiasa bersih dari sebarang hasad.

Baca : Lebih 500 Resepi Sedap Dan Mudah Untuk Dicuba!!💖💥
berkaitan resepi mudah, resepi sedap, masakan kampung, macam-macam resepi, menu sarapan, menu lauk-pauk tengahari, menu makan malam, kuih muih, kuih raya tradisional, resepi yang mudah untuk dicuba

Doa Memohon Bersihkan Hati


Sebaik-baik orang di dunia dan akhirat adalah orang yang hatinya bersih. Dalam hadis disebutkan bahawa orang yang bersih hatinya, paling cepat masuk syurga. 

Doa Memohon Dibersihkan Hati

Doa bersihkan hati dalam rumi:

Allhumma aa'tinafsi taqwaahaa wazakkiha
Antakhoiru manz zakkaahaa
Anttawaliyyuha wamaulaahaa

Maksudnya:

Ya Allah, limpahkanlah ketakwaan pada jiwaku dan sucikanlah ia, sesungguhnya Engkau adalah sebaik-baik Zat yang menyucikan jiwa. Engkaukah Pelindung dan Pemeliharanya. - HR Muslim

Semoga segala usaha kita untuk menjadi hambaNya yang bertakwa mendapat keredhaan Allah azzawajalla.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close