Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Tumbuh Subur Pohon Ketapang Disiram Hujan

Baca : GAMBAR LOKASI ....
Tumbuh Subur Pohon Ketapang Disiram Hujan. Seharian di hari minggu hujan turun tak berhenti. Sekejap lebat sekejap gerimis. Ketika gerimis kecil sempat jenguk pepokok yang sebatang dua di luar pagar. Hmm.. alhamdulillah. Hujan turun menyirami pohon ketapang kami.

Pokok ketapang ni diberi oleh rakan sepejabat sebelum sambutan tahun baru Cina hari tu. Katanya sepohon ketapang berharga RM18. Lagi besar lagi mahal. 

Tumbuh Subur Pohon Ketapang Disiram Hujan

Dalam musim hujan ni, pokok ketapang ni dah bertunas 3 daun. Yang warna hijau cair tu, itulah tunas baru. Alhamdulillah.. masih hidup pohon ketapang kami. Hehe

Almaklum, saya tak pandai tanam pokok. Hinggakan anak bongsu tanya, "tak mati ke tu??". Sampai hati dia tanya gitu pada tanaman ibunya.. (sebab dia tahu ibunya ini tangan kayu, tak pandai tanam pokok..)

Tumbuh Subur Pohon Ketapang Disiram Hujan

Pokok kari liar, hidup pada tembok batu di luar rumah. Dulu pernah sekali dah buang dan bersihkan. Kini tumbuh lagi dan lebih besar. Dari dalam pagar boleh dicapai begitu je..

Memang akan dialihkan oleh en Suami. Tapi kena tunggu dia ada kesempatan. Sebab bahaya pada struktur tembok batu tu..

Tumbuh Subur Pohon Ketapang Disiram Hujan

Dalam pasu sederhana besar pohon ketapang tumbuh subur. Lagi satu minggu nak pindahkan ke dalam pasu lebih besar. Supaya dapat tumbuh lagi tinggi. Insya Allah. Harap tak matilah hendaknya, bak kata anak saya tu.. 😅😅

Bila hujan semakin lebat, terpaksa lah berlari masuk ke dalam rumah. Angin pun kuat gamaknya. 

Semoga hujan yang turun ini membawa manfaat kepada seisi alam. Insya Allah..

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close