loading...

Makanan Untuk Kecerdasan Minda

aynora nur | 07 January, 2014,11:52 AM |

Makanan Untuk Kecerdasan Minda - Tahukah anda bahawa minda atau otak kita memerlukan makanan juga setiap hari seperti kita yang selalu lapar? Otak perlukan terapi untuk berehat dan bertenang sebelum digunakan semula untuk bekerja sehari suntuk. Kasihan, kan?

Jadi, kita digalakkan untuk mencari alternatif bagi memberikan makanan untuk minda kita. Mari kita ketahui apakah makanan yang sesuai untuk kecerdasan minda kita.

Makanan Untuk Kecerdasan Minda


MADU
Madu adalah makanan yang menjadi amalan zaman Rasullullah s.a.w. Madu merupakan makanan yang berkhasiat sehingga al-Quran mengiktiraf madu sebagai Shifa, iaitu penyembuh penyakit. Malah madu turut digelar Raja Ubat kerana kemujarabannya menyembuhkan pelbagai penyakit. Madu membantu meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental seseorang. Madu juga berkesan merawat penyakit mental kerana mampu menghindari kepenatan pada otak yang melakukan banyak kerja.

SUSU SEGAR

Terkenal dengan kalsium yang dibekalkan kepada tulang selain berguna untuk kesihatan otak, menguatkan ingatan, dan memberikan tenaga fizikal dan mental. Susu mengandungi tiga elemen semulajadi yang penting iaitu air, keju dan lemak yang sungguh lengkap untuk pertumbuhan badan dan otak. Susu jugalah penawar untuk menghindari dan menyelesaikan masalah lupa yang berkesan dan membaiki penglihatan. Susu yang terbaik adalah susu kambing, biri-bri dan lembu segar untuk ketajaman fikiran. Susu paling berkhasiat pula ialah susu tepung.

KISMIS
Sesuai diberikan kepada kanak-kanak. Kismis memberikan zat besi untuk pertambahan darah sebagai memastikan bekalan oksigen dapat disalurkan ke otak dengan mencukupi. Memakan kismis dapat membantu masalah mengantuk, pelupa, lembap dan lemah dalam berfikir.

So, mulakan daripada sekarang untuk memberikan makanan kecerdasan kepada minda kita agar segala sifat yang negatif seperti pelupa, mengantuk, lembap berfikir dan lain-lain penyakit otak dapat dipulihkan. Insya Allah...kita belum terlambat untuk menjadi cergas dan cerdik terutamanya dalam menangani cabaran dunia yang begitu global sekarang ini.


#Inspirasi Wanita❤:
Segala sesuatu dalam hidup ini akan pergi dan tidak pernah lagi kembali, ;) :) kecuali DOA. Ia pergi dengan HARAPAN dan Ia kembali dengan REDHA dan KURNIA..
Tag : Info, Keluarga

Aynora Nur seorang blogger part time di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis. • Daily PV : 35,000 - 45,000 Info lanjut di about me ...
 

USERS
1 Komentar untuk "Makanan Untuk Kecerdasan Minda"

Semua ni makanan sunnah. memang sedap :)

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Back To Top