Kerja Dengan Syarikat Oil Dan Gas Di Malaysia Bergaji Lumayan

aynora nur | 16 October, 2014,10:23 AM |
Advertisement
Kerja Dengan Syarikat Oil Dan Gas Di Malaysia Bergaji Lumayan - Siapa yang tak hendak bergaji lumayan seperti apa yang orang selalu cakap tentang kerjaya bergaji lumayan dalam sektor oil dan gas. Seperti saya, walaupun terlibat secara langsung dalam sektor hartanah tetapi belum mampu mengecap pendapatan 5 angka sebulan. Tetapi demi kelangsungan hidup dan mencapai target untuk menjadi berjaya dalam bidang yang saya cintai, saya bertekad menubuhkan syarikat sendiri dan dalam masa yang sama masih makan gaji. Tetapi kena pandai bahagi tugas dengan komited dan jujur. Barulah rezeki tak putus-putus...alhamdulillah, kini saya boleh tersenyum puas dengan hasil yang pada mulanya hanya cuba-cuba sahaja...

Begitulah juga dengan kerja di bidang oil dan gas. Asasnya sama sahaja iaitu dimana ada usaha disitulah letaknya kejayaan!

Kerja Dengan Syarikat Oil Dan Gas Di Malaysia Bergaji Lumayan  

Mengapa saya katakan kerja dengan syarikat oil & gas bergaji lumayan? Tak percayakah? Meh lihat pengalaman dan cerita sebenar jutawan dalam pelbagai peringkat umur daripada mereka yang telah berjaya dan hidup mewah. Tahukah anda bahawa strategi untuk bina pendapatan sehingga 7 angka setahun dalam kerjaya mewah Oil & Gas telah dialami sendiri oleh Penulis Buku dan Pakar Petrofizik, Saufi Karim. 



Jika anda berminat dengan kerjaya dalam industri oil dan gas ini, dapatkan segera buku yang ditulis oleh saudara Saufi Karim ini. Kita semua akan didedahkan cara-cara menuju kejayaan dan menjadi mewah dengan pendapatan 7 angka setahun. Tak nak ke? Sebagai contoh pelbagai kerjaya dalam bidang oil dan gas, Reservoir engineer berpendapatan RM5,000 sebulan, Instrument engineer bergaji RM7,000 sebulan dan Process engineer pula berpendapatan RM5,000 sebulan. Itu belum termasuk dengan segala macam benefit dan elaun.

Bagaimana nak kerja di Offshore Oil & Gas?


Soalan inilah yang selalu bermain-main difikiran saya. Sebenarnya proses mendapatkan kerja di bidang oil and gas sama juga dengan industri lain, seperti hantar resume, interview, recommend orang dalam, dan lain-lain. Persoalan yang sebenarnya ialah kebanyakan orang tidak mengetahui syarikat-syarikat yang menawarkan kerja offshore ini. Yang orang ramai tahu hanya Petronas, Shell, Esso … atau lebih tepat lagi ‘stesen minyak’. Sebenarnya ada beribu-ribu syarikat yang terlibat dengan Offshore Oil & Gas ini. Antaranya PetronasCarigali, Talisman, Halliburton, Schlumberger dan banyak lagi.

40 Senarai Company Oil and Gas Di Malaysia

1. Aker Engineering Malaysia Sdn. Bhd
2. Baker Hughes
3. Carigali PTTEPI Operating Company Sdn Bhd (CPOC)
4. Cekap Technical Services Sdn. Bhd
5. Chalpoint (M) Sdn. Bhd
6. Chiyoda Malaysia Sdn. Bhd
7. DPS Consultant Malaysia Sdn. Bhd
8. Environmental Resourcess Management (M) Sdn. Bhd
9. Foster Wheeler E & C (M) Sdn. Bhd.
10. Germanischer Llyod GLM Sdn. Bhd.
11. Halliburton
12. Innovative Fluid Process Sdn. Bhd
13. Kebabangan Petroleum Operating Company Sdn Bhd (KPOC)
14. Kencana HL
15. KNM Process Systems Sdn Bhd
16. MECIP Global Engineers Sdn. Bhd
17. Minconsult Sdn. Bhd
18. MMC Amec Sdn. Bhd
19. MMC Oil and Gas Engineering Sdn. Bhd
20. MMHE
21. Multi-CAD Engineering Sdn. Bhd.
22. Oil-Line Engineering & Associates Sdn. Bhd
23. OPE (Malaysia) Sdn Bhd
24. PETRONAS
25. Petrofac Engineering Services (Malaysia) Sdn Bhd
26. Petrofac Malaysia
27. Proeight Offshore Engineering Sdn. Bhd.
28. Protek Engineers Sdn. Bhd
29. Ramunia
30. Ranhill Worley Parsons Sdn. Bhd.
31. RNZ Integrated (M) Sdn. Bhd
32. Sapura Crest Petroleum
33. Sarku Engineering Services Sdn Bhd
34. Schlumberger
35. Sime Darby Engineering (SDE)
36. Sime Engineering Sdn. Bhd
37. Tanjung Offshore Services Sdn. Bhd.
38. Technip Consultant (M) Sdn. Bhd
39. Toyo Engineering Corporation Sdn. Bhd
40. Vastalux Sdn Bhd - Kemaman & Labuan

**Sumber 

Jadual Gaji Tahunan Oil Dan Gas Industri Di Seluruh Dunia (Tahun 2012)

Perbandingan gaji tahunan di bawah adalah dalam nilai matawang USD. Anggaran pendapatan tahunan bagi industri oil dan gas di Malaysia adalah sekitar RM182,000 setahun, secara puratanya sebulan lebih kurang RM15,000+++. 

Mengikut kajian HAYS iaitu badan yang pakar dalam membuat kajian tentang industri oil dan gas ini, gaji pekerja oil dan gas meningkat secara konsisten setiap tahun. Sebagai contoh industri mengalami kenaikan gaji 6% pada tahun 2011 dan meningkat kepada 8.5% pada tahun 2012. So, secara keseluruhannya mereka berpendapat bahawa kerjaya dalam bidang oil dan gas merupakan kerjaya yang menawarkan gaji yang lumayan!



Jadual Gaji Tahunan Industri Oil Dan Gas Mengikut Bidang Pekerjaan (Tahun 2012)


Sumber: http://www.hays.nl/cs/groups/hays_common/@nl/@content/documents/webassets/hays_695240.pdf 

Kerjaya dalam bidang oil dan gas memang berbaloi jika tahu cara nak memohonnya, ketahui kisah benar dari mereka yang telah mengalaminya sendiri dan yang penting bergaji lumayan, beb!

Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
11 Komen untuk "Kerja Dengan Syarikat Oil Dan Gas Di Malaysia Bergaji Lumayan "

seronok lah ehh kalau dapat keja kat salah satu dari list nii.

Boleh je, jika ada kemahiran dan kemahuan dear...

Sis nk tnye kalo ada spm jea bole kea keje situh?

Kalau SPM mungkin boleh mohon jaawatan perkeranian. kemudian sambung study...mesti boleh, kan?

Alhamdulillah saya dapat menjalankan latihan industry dekat syarikat Mecip Global Engineer :)

Saya thn ni spm 2016..doakan yg terbaik tuk saya..hope nnti dpt kerja dekat offshore oil & gas..huhu..impian ni😂

mcm mne nak contact cik nur alifah ilyana tu..nk tanye pasal tmpat praktikal tu....

Cuba awk klik pada nama dia tu...mungkin boleh PM dia

Itu pendapatan sebelum harga minyak menjunam..sekarang agak keperitan bagi pekerja2 industri minyak & gas ni...mendoakan semoga harga kembali stabil..

p/s: pekerja gas yang setia...

Yang course mekanikal kalo nk apply boleh tak?

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top