Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Berita Terkini Krisis Pencerobohan Di Lahad Datu, Sabah

As-salam,

Senarai berita terkini yang terangkum daripada pelbagai portal media rasmi seperti Harian Metro, Berita Harian, Kosmo, Sinar Harian, Utusan Malaysia dan website PDRM, TV3 serta saluran berita  Bernama saya kongsikan untuk bacaan anda semua.

5/3/2013

1) LAHAD DATU: Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin enggan mendedahkan senjata dan bahan letupan digunakan pihak keselamatan Malaysia dalam serangan terhadap penceroboh di Lahad Datu, pagi tadi sekitar jam 7:00 pagi kerana operasi masih berjalan. Untuk info, sekitar jam 7:00 pagi tadi pasukan tentera dengan kerjasama PDRMtelah memulakan operasi udara di Kg Tanduo, Lahad Datu, Sabah, dengan menggugurkan bom menggunakan jet juang. Gegaran dan dentuman boleh didengari sekitar beberapa kilometer dari tempat kejadian. (**Aset negara yang digunakan termasuklah 5 unit Hawk, 3 unit F18) 

Akhbar Kosmo! melaporkan, 
 • Gerakan pukul 7 pagi itu bermula dengan serangan bom MK81 seberat 113 kilogram sebutir itu berlangsung hampir 30 minit membabitkan lapan jet pejuang masing-masing tiga buah F/A-18D Hornet dan lima buah Hawk 208.
 • Sebaik serangan udara yang dibuat dalam lingkungan empat kilometer di kampung itu tamat, pasukan infantri Rejimen Askar Melayu Diraja pula melepaskan tembakan mortar untuk melumpuhkan saki-baki musuh.
 • Selepas itu, anggota komando Tentera Darat dan polis bersama kenderaan perisai Condor memasuki lokasi serangan untuk operasi penggeledahan kawasan yang diserang.

2) Manakala Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata serangan mencapai objektif dan menafikan laporan media Filipina bahawa bom digugurkan pasukan keselamatan Malaysia terkena kubu sendiri.

3) Pihak keselamatan memperketatkan kawalan keselamatan di zon merah selepas serangan ofensif yang dilancar ke atas penceroboh bersenjata di Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo beberapa jam lalu.

4) Tinjauan oleh wartawan Bernama mendapati pasukan keselamatan meletakkan zon penampan bagi membezakan kawasan perang dan ruangan untuk orang awam di laluan masuk ke Kampung Tanduo, Labian dan Tanjung Batu yang dikawal ketat oleh anggota keselamatan terdiri daripada tentera dan polis.

5) Sekitar jam 11:00 pagi, operasi serangan udara dihentikan dan pasukan anggota tentera di darat mengambil alih operasi. 

6) Sehingga jam 1:30 tengahari tadi, operasi sedang berjalan dengan pasukan anggota tentera menggunakan kereta perisai disertai oleh anggota PDRM melakukan 'mopping up' - operasi menggeledah, mencari saki baki penceroboh dan menawan kemudiannya membersihkan terus kawasan yang terlibat daripada ancaman musuh.  


7) Kira-kira jam 3:55 petang tadi KPN buat sidang media dan menyelar laporan berita daripada Manila yang membuat laporan tidak tepat. Menurut laporan media Manila itu, serangan daripada anggota keselamatan menyebabkan pihak musuh dan anggota keselamatan kita ramai yang terkorban.

8) Operasi 'mopping & searching' sedang berjalan hingga kini. Kawasan yang luas menyebabkan operasi agak lambat untuk ditamatkan.

9) Melalui Buletin Utama pukul 8:00 malam tadi, melaporkan bahawa pengikut Sultan Sulu di Filipina mengadakan tunjuk perasaan secara aman di hadapan bangunan kedutaan malaysia di Filipina siang tadi. Namun tiada sebarang tindakan kekacauan yang dilakukan dan keadaan terkawal.

10) Sehingga artikel ini ditulis dan update terkini iaitu pada pukul 9:00 malam tiada sebarang perkembangan dan angka musuh yang terkorban yang diisytiharkan.

11) Berita terkini pukul 10:30 malam - Kira-kira 600 orang penduduk di kampung berdekatan dengan Kg Tanduo di pindahkan ke Dewan Embara bagi memberikan perlindungan dan keselamatan ekoran daripada operasi offensife yang di jalankan pada awal pagi tadi.

12) KL & Manila sama-sama berpendapat bahawa pengikut Sultan Sulu sebagai pengganas.

Tiada anggota keselamatan atau orang awam yang tercedera setakat artikel ini ditulis. 

“Semoga usaha mempertahankan kedaulatan negara dan agama ini diterima oleh Allah sebagai satu jihad, maka doakan mereka mendapat ganjaran pahala yang sewajarnya di sisi Allah SWT." 

Read More ....


Post a Comment

2 Comments

 1. Tidak ada berita yang terbaru kah, admin.?

  ReplyDelete
  Replies
  1. belum lagi, operasi sedang berjalan. menteri pertahanan dan menteri dalam negeri tak boleh buat kenyataan, hanya KPN & pengarah ATM yang boleh sahkan berita di tempat kejadian.

   Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close