Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Mencari Keredhaan Allah

As-salam,

Hidup kita sentiasa di uji. Kemana pun langkah di atur samada besar atau kecil ujian, ia tetap datang tanpa diundang ataupun kita jangkakan. Itulah sebabnya kita yang memiliki akal dikehendaki berfikir ke mana arah tujuan perjalanan di muka bumi ini. Adakah arah tuju kita sesuai dengan kehendak fitrah kejadian manusia yang akan menemui mati? Atau, kita memilih keangkuhan lalu mengatakan akan hidup selama-lamanya? Hanya ALLAH Maha Mengetahui...


Mencari Keredhaan Allah 


Pernahkah anda dengar tentang hadis ini,

Rasullullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibubapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibubapa..

Maksud daripada hadis di atas adalah jika kita mengalami kehidupan yang sempit lagi serba tak menjadi, hendaklah diperhatikan hubungan kita dengan ibubapa. Ini kerana seorang anak yang berada di bawah keredhaan ibubapanya, kehidupannya akan menjadi lapang lagi mudah hasil daripada keredhaan Allah Subhanahu wa Ta‘ala kepadanya. Sebaliknya seorang anak yang berada di bawah kemurkaan ibubapanya, kehidupannya akan menjadi sempit dan serba tak menjadi, disebabkan kemurkaan Allah kepadanya.

Namun perlu diingat bahawa keredhaan daripada ibu bapa haruslah dalam perkara yang tidak mengajak kepada kemaksiatan dan menyengutukan Allah.

Dan hadis berikut memperkuatkan lagi tentang pentingnya keredhaan Allah bagi mencapai sesuatu tujuan hidup.

Dari Abu Hurairah ra, dari Nabi saw, sabdanya: "Sesiapa yang mempelajari sesuatu ilmu dari jenis-jenis ilmu yang tujuannya untuk mencapai keredhaan Allah, sedang ia tidak mempelajarinya melainkan untuk mendapat sesuatu bahagian dari dunia (harta benda atau pengaruh), nescaya ia tidak akan dapat mencium bau syurga, pada hari qiamat kelak." (HR Abu Daud dan Ibn Majah

Itulah sebabnya keidupan sebagai umat Islam amat indah dan tersusun. Tambahan pula jika dilihat dari sudut menuntut ilmu ataupun mengejar kejayaan. Kita sebagai umat islam yang mengucap dua kalimah syadah berbanding orang bukan islam, maka ilmu itu sebenarnya membawa kita menuju kepada keredhaan Allah swt. Biarlah ilmu apa pun; ilmu kejuruteraan, ilmu kedoktoran, ilmu astronomi dan bermacam-macam lagi; belajarlah apa pun, tujuannya hanyalah untuk mencapai keredhaan Allah. Inilah niat yang mesti diletakkan pada minda setiap orang yang mengaku sebagai orang Islam.

Antara lain cara mencari keredhaan Allah adalah dengan bermaaf-maafan sesama saudara seislam dan memperbetulkan kesilapan seseorang sahabat dengan cara yang berhemah dan tertib.

Maka dengan sebab rahmat (yang melimpah-limpah) dari Allah (kepadamu wahai Muhammad), engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka (sahabat-sahabat dan pengikutmu), dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu. Oleh itu maafkanlah mereka danpohonkanlah ampun bagi mereka, dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan itu. Kemudian apabila engkau telah berazam (sesudah bermesyuarat) maka bertawakkallah kepada Allah, sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang yang bertawakal kepada-Nya. [Ali Imran 3:159]

Betapa indahnya hidup kita, semuanya sudah tersedia...landasan yang kukuh telah menanti. Maka marilah bersama-sama kita meneguhkan lagi fahaman dan kepercayaan kita kepada yang Maha Bijaksana, Pengasih dan Penyayang.

Wallahua'lam.

Selamat membaca, happy reading!

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close