Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Datuk Ahmad Yakob MB Baru Kelantan

Datuk Ahmad Yakob MB Baru Kelantan | Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob telahpun mengangkat sumpah jawatan sebagai Menteri Besar baru negeri itu di hadapan Sultan Kelantan Sultan Muhammad V di Istana Negeri, Kubang Kerian berkuatkuasa 7 Mei 2013.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pasir Pekan itu menggantikan Datuk Nik Aziz Nik Mat yang yang telah memegang jawatan sebagai Menteri Besar negeri itu sejak 1990. - BERNAMA

Sementara itu, Datuk Nik Mohd Amar Nik Abdullah dilantik sebagai timbalan MB Kelantan.

Datuk Ahmad Yakob MB Kelantan Yang Baru

Sedikit info tentang Menteri Baesar baru Kelantan tersebut. Ahmad Yakob berusia 63 tahun, sebelum ini merupakan Timbalan Menteri Besar Kelantan. Pemilihan Ahmad sebagai Menteri Besar Kelantan dibuat selepas PAS kekal memerintah Kelantan dengan memenangi 33 daripada 45 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) baru-baru ini. Ahmad sebelum ini dilantik sebagai Timbalan Menteri Besar Kelantan pada Mac 2004. Pada PRU-13, beliau yang mewakili PAS berjaya mempertahankan kerusi DUN Pasir Pekan yang disandangnya dengan majoriti 5,644 undi.

Read More ....


Post a Comment

1 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close