Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Peribadi Dr Muhammad Mursi Presiden Mesir Yang Di Dalam Tahanan Rahsia

Peribadi Dr Muhammad Mursi Presiden Mesir Yang Di Dalam Tahanan Rahsia - Saya membaca fakta/artikel pendek ini daripada sumber FB. Tak tahu samada ia benar /palsu tetapi yang pasti hati ini tersentuh, air mata bergenangan ketika membaca kisah pendek Presiden Mesir dalam tahanan iaitu Dr Muhammad Mursi.

Peribadi Dr Muhammad Mursi Presiden Mesir 

Ust. Ammar Hanafy, teman DR. Muhammad Mursi -presiden Mesir sekarang- ketika sama-sama berada dalam penjara (dulu saat era rezim Mubarak), menceritakan:

"DR. Muhammad Mursi di saat dalam penjara menghabiskan waktu-waktunya untuk beribadah. Selama 20 jam dalam sehari semalam beliau berpindah dari solat, mengaji, munajat dan zikir. Hanya 4 jam waktu beliau untuk istirahat. Maka, tidak hairan bila Allah memikulkan amanah yang begitu berat ke atas bahu beliau, kerana Dia sendiri yang akan membelanya".

Isteri beliau juga menceritakan: "Setiap malam pulang bertugas dari istana Ittihadiah, suamiku selalu tenggelam dalam ibadahnya. Ia shalat dan bermunajat sampai janggutnya basah oleh air mata. Bantalnya sering basah ketika bangun tidur kerana menangis. Beliau sangat takut kepada Allah. Takut pertanggungjawaban terhadap amanahnya yang berat di akhirat kelak".

Semoga Allah memperbanyak pemimpin yang meniru langkah Khalifah Umar bin Abdul Aziz.

Wallahhua'lam...

Read More ....


Post a Comment

4 Comments

 1. sifat kepimpinan yang patut dijadikan contoh yg baik ;)
  thanks for sharing

  ReplyDelete
  Replies
  1. t/kasih TB yang singgah baca, sedih baca kesedihannya...

   Delete
 2. nice sharing dear and thanks for sharing...

  ReplyDelete
 3. setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya . sesungguhnya Allah Maha mengetahui ...

  ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close