Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

WhatsApp Milik Facebook Dengan Harga RM52 Billion

WhatsApp Milik Facebook Dengan Harga RM52 Billion - WhatsApp Inc ditubuhkan pada tahun 2009 oleh seorang warga Amerika, Brian Acton dan juga warga Ukraine yang bernama Jan Koum (juga Ketua Pegawai Eksekutif) , kedua-duanya adalah bekas pekerja Yahoo! dan berpusat di Mountain View, California.

WhatsApp Messenger adalah satu perkhidmatan langganan cross-platform mesej segera untuk telefon pintar. Selain mesej teks, pengguna boleh menghantar imej-imej lain , video, dan mesej media audio. Perisian pelanggan boleh didapati dengan Google Android , BlackBerry OS , Apple IOS, platform Nokia Asha dan telefon Microsoft Windows. 

Bersaing dengan beberapa perkhidmatan pesanan berpangkalan di Asia ( seperti LINE , KakaoTalk , WeChat dan Zalo), WhatsApp mengendalikan 10 bilion mesej setiap hari pada bulan Ogos 2012, yang meningkat drastik daripada dua bilion pada bulan April 2012, dan satu bilion pada Oktober. Pada 13 Jun 2013 , WhatsApp mengumumkan di Twitter bahawa mereka telah mencapai rekod harian baru mereka dengan memproses 27 bilion mesej. WhatsApp mendakwa bahawa 400 juta pengguna aktif menggunakan perkhidmatan ini setiap bulan. 

Pada 19 Februari 2014, Facebook mengumumkan ia memperoleh WhatsApp untuk nilai AS$19 bilion. Facebook akan membayar $4 bilion dalam tunai dan baki $12 bilion pada saham Facebook dan $3billion tawaran unit stok terhad (RSU ). 


WhatsApp Milik Facebook Dengan Harga RM52 Billion


Petikan dari Sinar Harian: 

MENLO PARK - CALIFORNIA. Facebook telah membeli aplikasi WhatsApp dengan nilai RM52.71 bilion ($16 bilion).

Ia termasuk RM13 bilion ($4 bilion) tunai dan kira-kira RM39 bilion ($12 bilion) saham Facebook.

Perjanjian dibuat termasuk menyediakan tambahan ($3 bilion) di unit saham terhad sebagai jaminan kepada pengasas dan kakitangan WhatsApp yang akan diberikan tempoh lebih empat tahun untuk penutupan, kata Facebook dalam satu kenyataan medianya.

WhatsApp telah menguasai perkhidmatan pesanan mobil dengan lebih 450 juta penggunaan setiap bulan.

Pengambilalihan ini berkongsi misi untuk membawa lebih sambungan dan utiliti kepada dunia dengan menyampaikan perkhidmatan internet teras dengan cekap dan mampu milik.

"WhatsApp dalam rangka untuk menyambungkan 1 bilion orang. Perkhidmatan yang mencapai kejayaan yang sangat berharga.

"Saya telah mengenali Jan (Jan Koum) sejak dulu dan saya teruja untuk bekerjasama dengan beliau serta pasukannya bagi membuka dunia lebih luas," kata pengasas Facebook, Mark Zuckerberg.

Pengasas WhatsApp, Jan Koum berkata, pihaknya juga berbesar hati dapat bekerjasama dengan Mark dan Facebook.


Kemungkinan besar ura-ura yang mengatakan WhatsApp tidak lagi percuma mungkin jadi kenyataan dengan kejayaan Facebook membeli pemilikan WhatsApp ini. 


Read More ....


Post a Comment

2 Comments

  1. Hopefully lpas.ni whasapps free la.. Yah bayr n xde xpired...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita tunggu apa plan Facebook owner utk Whatsapp

      Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close