Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

10 Nahas Pesawat Antarabangsa Paling Dahsyat Dalam Tempoh 50 Tahun

10 Nahas Pesawat Antrabangsa Paling Dahsyat Dalam Tempoh 50 Tahun - Pesawat MH370 yang sepatutnya mendarat di Beijing pukul 6.30 pagi Sabtu dilaporkan hilang dari radar kira-kira pukul 1.40 pagi Sabtu. Pencarian pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) Boeing 777 MH370 yang hilang secara tiba-tiba pada awal pagi Sabtu lepas memasuki hari kelima setakat artikel diterbitkan. Namun, sehingga kini pesawat itu masih belum ditemui walaupun 34 pesawat and 40 kapal dari lapan negara bertungkus lumus mengenal pasti lokasi misteri MH370.Sebagai maklumat dan informasi bersama, berikut  saya kongsikan berita berkaitan industri kapal terbang yang pernah mencatat sejarah nahas paling dahsyat dalam tempoh 50 tahun.

10 Nahas Pesawat Antarabangsa Paling Dahsyat Dalam Tempoh 50 TahunFlying Tiger Line Flight 739


Pada 16 Mac, 1962, satu Lockheed Super Constellation disewa oleh tentera AS hilang di Lautan Pasifik. Pesawat itu membawa 96 penumpang tentera dan 11 anak kapal dari Pangkalan Tentera Udara Travis di California dan menuju ke Saigon, Vietnam. Kehilangan kapal terbang Flying Tiger Line membawa kepada salah satu operasi carian terbesar yang pernah dilakukan, yang melibatkan 48 pesawat dan lapan kapal permukaan dan meliputi kawasan seluas lebih daripada 200,000 batu persegi. Sehingga kini ia tidak pernah dijumpai. Anak kapal sebuah kapal tangki Liberia dilaporkan ada melihat "cahaya yang cukup terang, lebih kuat daripada cahaya" dek kapal kira-kira 500 kilometer di barat Guam, di mana pegawai-pegawai AS berkata "mungkin pesawat itu hilang dan meletup dalam penerbangan."

Air India 855Tidak lama selepas Air India Boeing 747-237B membuat giliran memasuki Laut Arab selepas meninggalkan Bombay pada Jan 1, 1978, ia mula bergolek ke kiri dan hilang kawalan. Pesawat itu terhempas di luar pantai Bandra, membunuh semua 213 orang di atas kapal, menjadikannya salah satu bencana udara terbesar dalam sejarah penerbangan India. Siasatan ke atas kemalangan itu membuat kesimpulan bahawa punca kemalangan itu "input kawalan yang tidak rasional oleh kapten" yang menghalang anak-anak kapal dari mengawal semula pesawat.

Japan Airlines 123Dua belas minit selepas berlepas dari Tokyo pada 12 Ogos, 1985, dan menuju ke Osaka, Jepun Airlines Boeing 747SR mengalami getaran dan masalah kawalan yang luar biasa. Pesawat itu menjunam dengan cepat dari 23,900 kaki kepada 6,000 kaki, dan 32 minit kemudian, merempuh Osutaka Ridge. Letupan itu membawa kepada kematian 520 penumpang, menjadikannya nahas pesawat paling dahsyat di dunia. Hanya empat penumpang terselamat.

TWA 800Boeing 747-100 yang dikendalikan oleh Trans World Airlines meletup dan terhempas ke dalam Lautan Atlantik pada 17 Julai 1996. Pesawat itu membawa 230 orang dari New York ke Rom, yang semuanya terbunuh dalam kemalangan itu. Penyiasatan selama empat tahun oleh NTSB menyimpulkan bahawa kemalangan itu berlaku disebabkan satu letupan di dalam tangki bahan api, yang paling mungkin disebabkan oleh litar pintas. Walau bagaimanapun, ahli-ahli teori konspirasi terus membuat spekulasi bahawa TWA 800 telah tembak jatuh oleh peluru berpandu dari pesawat tentera AS dan kerajaan telah menutup kes tersebut.

Egypt Air 990Pada 31 Oktober 1999, Egypt Air Boeing 767-300ER, terbang dari Los Angeles ke Kaherah melalui New York City, terhempas ke dalam Lautan Atlantik kira-kira 60 batu selatan Nantucket, Mass, membunuh 217 penumpang. Kemalangan kapal terbang menjadi kontroversi selepas dua laporan yang berbeza mengenai kejadian itu telah difailkan - Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (NTSB) membuat kesimpulan bahawa kemalangan itu disebabkan dengan sengaja oleh salah seorang juruterbang, manakala Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Mesir menafikan laporan AS dan membuat kesimpulan bahawa kemalangan itu disebabkan oleh kegagalan mekanikal.

Flash Airlines 604Boeing 737-300 yang dikendalikan oleh Mesir Flash Airlines terhempas ke dalam Laut Merah tidak lama selepas berlepas dari Sharm el-Sheikh pada 3 Januari 2004. Pesawat itu membawa 135 penumpang, di mana majoriti adalah pelancong Perancis. Siasatan mengenai kejadian melaporkan bahawa tidak ada bukti konklusif boleh didapati untuk menentukan punca sebenar. Nahas itu dikenali sebagai paling dahsyat di dalam industri penerbangan Mesir.

Pulkovo Airlines 612 


Gambar bawah adalah Tupolev Tu-154 pesawat penerbangan yang diambil 30 minit sebelum ia terlibat dengan nahas. (RTR/AP)
Pada 22 Ogos 2006, Tupolev Tu-154 yang terbang dari bandar Rusia Anapa ke St Petersburg menghantar tiga SOS isyarat sebelum hilang dari radar hubungan dan kemudian terhempas di timur Ukraine, membunuh semua 170 orang di atas kapal. Pihak Berkuasa Penerbangan Rusia, juga dikenali sebagai MAK, berkata dalam siasatannya bahawa pesawat hilang kawalan apabila juruterbang membuat percubaan untuk mengelakkan kawasan pergolakan dan ribut petir, dan kemudian mula menjunam mendadak sebelum terhempas di sebuah kampung.

Gol Airlines 1907Boeing 737-8EH dikendalikan oleh Brazil Gol Transportes AĆ©reos berkecai semasa penerbangan selepas ia berlanggar dengan sebuah jet perniagaan pada September 29, 2006, membunuh semua 154 orang yang dalam perjalanan dari Manaus ke Rio de Janeiro. Dalam siasatannya, NTSB menunding jari kepada pengawal trafik udara Brazil yang pada asasnya mengarahkan dua pesawat untuk "beroperasi dalam arah yang bertentangan pada saluran udara yang sama pada ketinggian yang sama." Walau bagaimanapun, laporan yang dikeluarkan oleh organisasi keselamatan penerbangan Brazil berkata bahawa juruterbang Amerika yang mengendalikan jet peribadi juga patut dipersalahkan "kerana beliau mematikan peralatan kokpit bertujuan untuk memberi amaran kepada pesawat lain mengenai kehadirannya."

Air France 447Pesawat terakhir yang hilang secara misteri sebelum kes MH370 penerbangan Malaysia Airlines adalah Airbus A330 yang dikendalikan oleh Air France, yang terbang dari Rio de Janeiro ke Paris pada 1 Jun, 2009. Bahagian utama bangkai pesawat hanya ditemui lima hari kemudian di Lautan Atlantik, yang menunjukkan bahawa kapal terbang itu terhempas dan patah, sebelum membunuh semua 228 orang di atas kapal. Satu laporan Perancis diterbitkan hampir tiga tahun kemudian membuat kesimpulan bahawa kemalangan itu disebabkan oleh gabungan kesilapan manusia dan teknikal. Siasatan daripada Air France 447 mengambil masa yang agak lama kerana kotak hitam pesawat hanya ditemui di lautan pada Mei 2011.

Dana Air Flight 992


Pada 3 Jun, 2012, sebuah pesawat McDonnell Douglas MD-83 yang dikendalikan oleh Nigeria Dana Air terhempas ke dalam bangunan di Lagos, membunuh 153 penumpang dan 10 orang awam di atas darat. Dalam laporannya, Biro Siasatan Kemalangan Nigeria berkata kemalangan itu disebabkan oleh pendaratan yang terpaksa dibuat selepas kegagalan dua enjin pada pesawat. Sehari selepas kemalangan itu, pihak berkuasa penerbangan awam di negara ini membekukan semua pesawat Dana Air dan digantung lesennya.

Read More ....


Post a Comment

4 Comments

 1. Assalamualaikum aynora. selamat pagi.. sedihnya baca kesemua nahas yang pernah berlaku. Allahurabbi. semoga dipermudahkan urusan pencarian pesawat MAS mh370 dengan izin Allah Taala. sheila singgah dan menabung nuff sini ~~~

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wasalam Sheila, memang sedih. Kita doakan yg baik-baik saja untuk mereka, kan?

   Delete
 2. Jangan berhenti berharap dan teruskan berdoa agar pesawat Malaysia Airlines MH370 berjaya ditemui...aminn

  ReplyDelete
  Replies
  1. Amin...dengan kuasa Tuhan moga dapat ditemui semula MH370

   Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close