Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Latar Belakang CEO MAS, Ahmad Jauhari Yahya

Latar Belakang CEO MAS, Ahmad Jauhari Yahya - Ahmad Jauhari Yahya adalah Pengarah Urusan atau Ketua Pegawai Eksekutif, Penerbangan Malaysia. Beliau berumur 59 tahun (2014) dan merupakan seorang graduan dalam bidang kejuruteraan.
Susulan insiden kehilangan pesawat MH370 milik MAS, nama beliau menjadi sebutan dan menjadi antara orang penting yang disebut-sebut dan dicari dalam usaha kerajaan dan pihak luar untuk mnyelesaikan misteri tersebut.

Latar Belakang CEO MAS, Ahmad Jauhari Yahya


Ahmad Jauhari Yahya, dilantik oleh Danaharta sebagai Pengarah Urusan Penerbangan Malaysia pada 19 September 2011. Beliau berkelulusan Ijazah Sajana Muda (Kepujian) jurusan Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik di Universiti Nottingham , United Kingdom.

Sebelum menyertai Penerbangan Malaysia beliau merupakan pengarah urusan Premium Renewable Energy (M) Sdn Bhd. Kerjaya beliau bermula dengan ESSO Malaysia Berhad kemudiannya menyertai The New Straits Times Press (M) Berhad dengan jawatan terakhir sebagai Pengurus Besar Kanan Kumpulan, Pengeluaran dan Pengedaran pada tahun 1990.

Pada tahun 1992 , beliau menjadi Timbalan Pengarah Urusan kemudiannya sebagai Pengarah Urusan Time Engineering Berhad pada tahun yang sama. Seterusnya beliau menjawat Pengarah Urusan Malaysian Resources Corporation Berhad kemudiannya Malakoff Berhad.

Ahmad Jauhari juga pernah berkhidmat sebagai Pengarah dan Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Pusat Penjana Elektrik (Jordan) dan Pengarah Projek Pengembangan Shuaibah (Arab Saudi). Beliau juga merupakan bekas Presiden Kehormat Penjanabebas ( Persatuan Penjana Tenaga Bebas Malaysia )

Latar belakang Kerjaya Korporat:

  • September 19, 2011 hingga sekarang - Encik Ahmad Jauhari bin Yahya telah menjadi Pengarah Urusan di Malaysian Airline System Bhd dan berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutifnya. Beliau berkhidmat sebagai Pengarah Port Dickson Power Berhad, Kapar Energy Ventures Sdn Bhd, dan MRCB. 
  • Pernah menjadi Pengarah Projek Pulau Pertama di Lumut Maritime Terminal Sdn. Bhd. Beliau berkhidmat sebagai Pengarah Urusan di Teknik Janakuasa Sdn Bhd dan Tanjung Bin Power Sdn. Bhd.
  • 1994-2010 - Berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Malakoff Corporation Berhad hingga 4 julai 2007 dan juga pernah berkhidmat sebagai Pengarah Urusan. Beliau telah menjadi Pengarah Malakoff Berhad sejak 23 Mac 1994.  Beliau berkhidmat sebagai Pengarah Malakoff Corporation Berhad (sebelum ini , Nucleus Avenue ( M) Berhad) sejak 23 Mac , 1994.
  • Berkhidmat sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif MMC Corporation Bhd dari 23 Mei 2007 hingga Disember 15, 2010.
  • Sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Aliran Ihsan Resources Berhad dari November 7, 2008 hingga Disember 15, 2010. 
  • Ahmad Jauhari juga pernah berkhidmat sebagai Pengarah dan Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Pusat Penjana Elektrik (Jordan) dan Pengarah Projek Pengembangan Shuaibah (Arab Saudi) dari bulan November 2006 hingga Februari 8, 2007. Beliau juga merupakan bekas Presiden Kehormat Penjana bebas ( Persatuan Penjana Tenaga Bebas Malaysia ) 
  • Pelbagai jawatan di peringkat atasan di NSTP. Beliau berkhidmat sebagai Jurutera Elektrik dan Elektronik di The New Straits Times Press ( M ) Berhad sejak 1982 ; Pengurus Kejuruteraan dan Pengarah Pengeluaran dan Teknikal di The New Straits Times Press ( M ) Berhad sejak tahun 1983 ; Pengurus Besar Kanan Kumpulan Pengeluaran dan Pengedaran di The New Straits Times Press ( M ) Berhad sejak tahun 1990 ,  Beliau berkhidmat sebagai Pengarah NSTP sejak Julai 1999.
  • Timbalan Pengarah Urusan dan Pengarah Urusan Time Engineering Berhad sejak 1992 dan Naib Presiden Eksekutif Malaysian Resources Corporation Berhad (" MRCB ") sejak tahun 2000. 
  • Pada tahun 1993 , beliau menyertai Malaysian Resources Corporation Berhad (" MRCB ") sebagai Pengarah Urusan. 
  • Dari tahun 1977 hingga 1979, Ahmad Jauhari Yahya bekerja dengan ESSO Malaysia Berhad. Beliau berkhidmat sebagai Naib Pengerusi Pusat, Syarikat Menjana Elektrik. 

Sumber Rujukan:
1. CEO MAS 
3. Businessweek.com

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close