Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Kisah Sahabat Rasulullah Berlapar Demi Tetamunya

Kisah Sahabat Rasulullah Berlapar Demi Tetamunya. Bila membaca kisah ini mesti kita terfikir betapa mulianya tetamu itu hingga sahabat Rasullulah sanggup berlapar demi memuliakannya.

Oleh kerana kisah/peristiwa tersebut, maka Allah SWT telah menurunkan ayat berikut yang bermaksud:
"Dan mereka mengutamakan (orang-orang Muhajirin) atas diri mereka sendiri, sekalipun mereka berada dalam kesusahan." (Al-Hasy : 9)

Kisah Sahabat Rasulullah Berlapar Demi Tetamunya
Kisah sahabat Rasulullah yang memuliakan tetamunya


Kisah Sahabat Rasulullah Berlapar Demi Tetamunya


Seorang telah datang menemui Rasulullah s.a.w. dan telah menceritakan kepada Baginda s.a.w. tentang kelaparan yang dialami olehnya. Kebetulan pada ketika itu Baginda s.a.w. tidak mempunyai suatu apa makanan pun pada diri Baginda s.a.w.mahupun di rumahnya sendiri untuk diberikan kepada orang itu. Baginda s.a.w. kemudian bertanya kepada para sahabat,"Adakah sesiapa di antara kamu yang sanggup melayani orang ini sebagai tetamunya pada malam ini bagi pihak aku?"

Seorang dari kaum Ansar telah menyahut, "Wahai Rasulullah s.a.w., saya sanggup melakukan seperti kehendak tuan itu."

Orang Ansar itu pun telah membawa orang tadi ke rumahnya dan menerangkan pula kepada isterinya seraya berkata, "Lihatlah bahawa orang ini ialah tetamu Rasulullah s.a.w. Kita mesti melayaninya dengan sebaik-baik layanan mengikut segala kesanggupan yang ada pada diri kita dan semasa melakukan demikian janganlah kita tinggalkan sesuatu makanan pun yang ada di rumah kita. "Lalu isterinya menjawab, "Demi Allah! Sebenarnya daku tidak ada menyimpan sebarang makanan pun, yang ada cuma sedikit, itu hanya mencukupi untuk makanan anak-anak kita di rumah ini?"

Orang Ansar itu pun berkata, "Kalau begitu engkau tidurkanlah mereka dahulu (anak-anaknya) tanpa memberi makanan kepada mereka. Apabila saya duduk berbual-bual dengan tetamu ini di samping jamuan makan yang sedikit ini, dan apabila kami mulai makan engkau padamlah lampu itu, sambil berpura-pura hendak membetulkannya kembali supaya tetamu itu tidak akan ketahui bahawa saya tidak makan bersama-samanya."

Rancangan itu telah berjalan dengan lancarnya dan seluruh keluarga tersebut termasuk kanak-kanak itu sendiri terpaksa menahan lapar semata-mata untuk membolehkan tetamu itu makan sehingga berasa kenyang.

Begitulah Rasulullah mengajarkan agar kita menghormati tetamu yang datang berkunjung. Setiap tetamu yang datang adalah rezeki. Mereka membawa rahmat dan kebahagiaan kerana merapatkan silaturrahim. Allah swt mencintai hambaNya yang menyambung silaturrahim berbanding orang yang bermusuhan.

Sebarkan bahagia.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close