Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | Al Mutakabbir

Berdoa Dengan Asmaul Husna | Al Mutakabbir - Kali ini saya kongsikan cara-cara berdoa dengan asmaul husnaa al Mutakabbir. Al Mutakabbir adalah antara Al Asmaul Husnaa (nama-nama Allah) yang berjumlah 99 semuanya. Berdoalah dengan ikhlas dan merendah diri serta mengikut sunnah yang diajarkan. Insyaa Allah doa-doa kita dimakbulkan.

Apabila kita menyebut atau berdoa dengan asmaul husnaa, ia mempunyai pengaruh dan manfaat yang amat besar dan hebat sekali bagi pekerjaan yang sedang kita lakukan. Itulah sebabnya kita digalakkan berdoa dengan al asmaul husnaa ini.

Cara-Cara berdoa dengan al asmaul husnaa | Al Mutakabbir 


1) Baca ayat kalimah di bawah ini terlebih dahulu:

Berdoa Dengan Asmaul Husna | Al Muhaimin


2) Kemudian baru di baca asmaul husnaa yang berikut:

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | Al Mutakabbir

Ya Mutakabbir = 662 Kali


Ertinya : Yang Maha Megah/ Yang Memiliki Kebesaran / Yang Mulia –Iaitu yang melengkapi segala kebesaranNya, menyendiri dengan sifat keagungan dan kemegahanNya. Dikaulah berhak untuk memiliki sifat ini, kerana tidak ada yang lebih hebat daripada Dikau, maka jauhkanlah kami daripada sifat bermegah-megah hingga menyebabkan kami berhak menerima kemurkaan-Mu.

Apabila ‘Ya Mutakabbir’ dizikirkan sebanyak 662 kali, Insya’Allah orang yang takabur akan tunduk kepadanya dan dengan kebijaksanaan bertindak, akan dapat menundukkan semua musuh, bahkan mereka akan menjadi pembantu yang setia.

3) Kemudian setelah selesai membaca asmaul husnaa di atas, lalu teruskan membaca kalimah seperti di bawah ini:

Berdoa Dengan Asmaul Husna | Al Muhaimin


4) Akhir sekali berdoalah untuk perkara yang dihajati dengan penuh keyakinan, khusyuk dan tawadduk hanya kepada Allah. Allah Maha Mendengar doa hamba-hambaNya.

Berserahlah kepadaNya, bersabar menunggu doa-doa kita dimakbulkan. Pada masa yang tepat. Jangan pernah jemu memohon kepada Allah. Orang yang banyak berdoa adalah orang yang paling bijak. Fikirkanlah...

Rujukan:

1. Himpunan ayat-ayat al-Quran dan Khasiat Bismillah, Surah al-Fatihah, ayatul Kursi, Surah al-Ikhlas dan Surah al-Qadr & Asmaul Husnaa - Muhfudli Sahli

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close