Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Jagalah Allah, Nescaya Allah Akan Menjagamu

Jagalah Allah, Nescaya Allah Akan Menjagamu. Berpeganglah pada tali Allah, kelak kamu terpelihara dalam lingkaran kasih dan rahmat Allah. Demi Allah, aku jauh Engkau jauh. Aku dekat, Engkau dekat.

Tuhan
Tempat aku berteduh
Di mana aku mengeluh
Dengan segala peluh
Tuhan
Tuhan yang maha esa
Tempat aku memuja
Dengan segala do'a
Aku jauh,
engkau jauh
Aku dekat, engkau dekat
Hati adalah cermin
Tempat pahala dosa berpadu
Lagu: TUHAN - GIGI


 Jagalah Allah, Nescaya Allah Akan Menjagamu

Jagalah Allah, Nescaya Allah Akan Menjagamu


Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam sendiri telah memberikan contoh penanaman aqidah yang kukuh ini ketika beliau mengajari anak pak cik beliau, Abdullah bin Abbas radhiyallahu ‘anhuma dalam sebuah hadits yang diriwayatkan oleh Al-Imam At-Tirmidzi dengan sanad yang hasan. Ibnu Abbas bercerita,

“Pada suatu hari aku pernah berboncengan di belakang Nabi (di atas kenderaan), beliau berkata kepadaku: “Wahai anak, aku akan mengajari engkau beberapa kalimat: Jagalah Allah, nescaya Allah akan menjagamu. Jagalah Allah, nescaya engkau akan dapati Allah di hadapanmu. Jika engkau memohon, mohonlah kepada Allah. Jika engkau meminta tolong, minta tolonglah kepada Allah. Ketahuilah. kalaupun seluruh umat (jin dan manusia) berkumpul untuk memberikan satu pemberian yang bermanfaat kepadamu, tidak akan bermanfaat hal itu bagimu, kecuali jika itu telah ditetapkan Allah (akan bermanfaat bagimu). Ketahuilah. Walaupun seluruh umat (jin dan manusia)berkumpul untuk mencelakakan kamu, tidak akan mampu mencelakakanmu sedikitpun, kecuali jika itu telah ditetapkan Allah (akan sampai dan mencelakakanmu). Pena telah diangkat, dan telah kering lembaran-lembaran”.

Perkara-perkara yang diajarkan oleh Rasulllah shallallahu ‘alaihi wasallam kepada Ibnu Abbas di atas adalah perkara tauhid. Menanamkan rasa cinta, berserah diri dan mengharap hanya pada Allah Azzawajalla. Bermakna kita jaga ibadah & amalan dengan Allah baik ketika susah mahupun senang, maka Allah akan menjaga kita ketika kita berada dalam apa jua keadaan.

Berbanding manusia, kadangkala kita jaga baik-baik dia pun lari. Ada yang rasa dikawal apabila kita ambil berat. Bila kita sayang dia tinggalkan kita. Kita senang kawan-kawan datang menyerang dan ambil kesempatan. Bila kita susah semua lenyap dan menjauh.

Demikianlah mengapa Rasulullah menanamkan keyakinan supaya kita hanya bergantung kepada Allah yang satu. Berharap kepada Allah, hati akan tenteram. Tidak gusar jika nanti dirimu disakiti. Tidak risau jika setelah dirimu lemah tak berdaya, ditinggalkan kesepian. Allah sentiasa bersama kita. Hingga ke hujung nyawa. Pada saat hembusan nafas yang terakhir.
Wallahua'lam.

#sebarkan bahagia

Read More ....


Post a Comment

2 Comments

  1. Terima kasih. Semoga blog ini dapat memberikan manfaat kepada pembacanya

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close