Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Pentingnya Menulis Dengan Ilmu SEO

Pentingnya Menulis Dengan Ilmu SEO. Yang ini bila ditanyakan kepada blogger otai yang pakar SEO (Search Engine Optimization), mereka pasti setuju. Jika menulis beribu-beribu artikel tetapi tidak ada yang muncul di muka pertama carian Google, itu memang satu pembaziran. Buang masa, Buang tenaga. Dan yang ruginya, ilmu yang kita ada tidak dapat disampaikan kepada audien yang di sasarkan.

Ilmu SEO perlu dipelajari. Bukan diambil begitu saja, tulis dan kemudian terbitkan. Ada langkah-langkah tertentu yang perlu diselitkan dalam artikel anda. Kena solek sikit...barulah artikel itu cukup 'resepi'nya.

Pentingnya Menulis Dengan Ilmu SEO

Pentingnya Menulis Dengan Ilmu SEO


Dahulu blog saya diberi nama aynoranur.com. Sempena nama blogger saya. Kemudian pada tahun 2013 ditukar kepada aynorablogs.com kerana masalah domain.

Blog Dahulu - April 2013Pentingnya Menulis Dengan Ilmu SEO 


Blog Sekarang - November 2015


Pentingnya Menulis Dengan Ilmu SEO 

Klik - Untuk imej lebih jelas


Jika dilihat dahulu (2 tahun lepas) berbanding sekarang, memang banyak bezanya. Blog saya dahulunya gunakan template yang cantik, cute miut dan warna-warni. Sedangkan itu semua tidak mengundang trafik ke blog. 

Dahulu PV tak sampai 1 juta, sekarang 2 bulan dah boleh dapat 1 juta. Ini semua disebabkan saya gunakan ilmu SEO ketika menulis artikel dengan niat lebih ramai orang dapat membaca apa yang saya tulis. 
Bak kata sifu HasrulHassan, alang-alang menulis blog biar sampai dapat duit. Alang-alang menulis, biar sampai dapat 1st ranking pada carian Google..hehe (yang ini saya tambah.)
Langkah pertama yang MESTI anda buat adalah pasang template blog yang mesra SEO. Ada banyak template siap bina dengan mesra SEO. Antaranya:

1. Template daripada Kang Mousir - macam yang saya guna
2. Template by catatan info
3. Thesis for blogspot

Ingat ya, menulis mesti ada ilmu SEO. Itu saja yang saya nak ingatkan buat masa ini...

#sebarkan info

Read More ....


Post a Comment

1 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close