Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Doa Lapang Dada Dan Permudah Urusan

Doa Lapang Dada Dan Permudah Urusan | Doa yang diucapkan bersungguh-sungguh dan penuh keyakinan akan didengari oleh Allah SWT. Kepada hamba-hambaNya yang berdoa Allah menjanjikan tiga jawapan iaitu:

1. Ya, aku kabulkan doamu
2. Tidak, aku akan memberi yang lebih baik
3. Tunggu! Aku berikan yang terbaik daripada itu.

Jadi, janji TuhanMu yang manakah yang kamu dustakan? Setiap hamba yang berdoa tidak akan 'pulang' dengan tangan kosong....itu lah janji Allah.

Doa Lapang Dada Dan Permudah Urusan


Orang yang mempunyai dada yang lapang atau jiwa yang besar, akan mendapatkan suatu kekuatan batin, akan memperoleh keupayaan yang luar biasa dalam menjalankan tugas dan kewajibannya, sehingga beban yang berat akan terasa ringan, pekerjaan yang besar akan terasa kecil, dia tidak mudah cemas, tidak mudah gugup, dan tidak akan kehilangan keseimbangan, apalagi patah semangat. 

Seorang muslim itu semangatnya berkesinambungan apabila ia istiqamah membaca al Quran sehingga ia mendapatkan cahaya ilahi.

Baiklah.

Apabila seseorang ingin memperoleh dada yang lapang, selain daripada membaca al Quran maka hendaknya kita selalu berdoa kepada Allah Ta’ala. Bunyi doa itu adalah:
Doa Lapang Dada Dan Permudah Urusan
Doa Lapang Dada Dan Permudah Urusan

ربّ اشرح لي صدري ويسّرلي أمري واحلل عقدة من لساني يفقهوا قولي


“Ya Allah lapangkanlah untukku dadaku, mudahkanlah untukku urusanku, serta lepaskanlah kekakuan lidahku supaya mereka mengerti perkataanku.” (QS. Thaha: 25-27)

Doa di atas diabadikan di dalam al Quranul karim dalam surah Thaha: Ayat 25-27. Doa ini diucapkan oleh Nabi Musa AS ketika menghadapi Fir’aun. Hal ini membawa maksud bahawa Nabi Musa AS memohon diberi kelapangan dan kekuatan jiwa ketika menghadapi Fir’aun yang begitu zalim dan sangat besar kekuasaannya. 

Jadi doa lapang dada dan Permudah Urusan ini tidak hanya diucapkan ketika akan menyampaikan kajian dalam kuliah, namun doa ini juga boleh digunakan untuk memiliki kelapangan dada dalam mengatasi berbagai masalah kehidupan. 

Wallahua'lam...

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close