Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Doakan Sahabatmu Dalam Diam

Doakan Sahabatmu Dalam Diam | Sahabat memang diperlukan dalam hidup ini. Walau kamu memiliki seorang sahabat, itu cukup bagi membuktikan kamu bukan keseorangan dalam dunia ini. Ada sahabat, kadang-kadang membuatkan kita kuat. Dengan adanya sahabat, kita jadi lebih berani untuk menentang dugaan dan melewati arus kehidupan yang ada pasang surutnya.

Sahabat yang baik ada banyak ciri, antaranya membawa kita kepada hidup yang lebih baik, sentiasa ada ketika susah dan senang, menyimpan aib kita dan selalu membuat kita berharga.

Doakan Sahabatmu Dalam Diam 

Orang muslim yang mendoakan saudaranya secara diam-diam, akan disambut Malaikat dengan berkata; semoga untukmu jua. - Hadis Riwayat Muslim 

Doakan Sahabatmu Dalam Diam

Bagaimanakah caranya mendoakan sahabat kita secara diam-diam? 

Ok.

Bermakna, dalam setiap doa-doa kita sebutkan nama sahabat-sahabat kita itu dan jangan beritahu kepadanya bahawa kamu selalu mendoakannya. Simpan ia sebagai satu rahsia peribadi. Jangan diceritakan kepada orang lain, walaupun dengan pasangan hidup kamu. Biar hanya kamu dengan Allah dan MalaikatNya yang mengetahui. 

Doakan perkara dan takdir yang baik-baik buat sahabatmu. Bila kamu mendoakan takdir terbaik buat mereka, insyaa Allah Malaikat akan mendoakan perkara yang sama buat kamu. Bersyukurlah...jika kamu begitu memiliki kesempatan untuk mendoakan sahabat-sahabatmu. Tidak rugi apa pun jika kamu melakukan sedemikian...

Doa Untuk Semua Sahabat-sahabatku


Doa untuk semua sahabat di bawah ini saya kongsikan daripada BLOG ini, semoga mendapat keberkatan hendaknya...

Segala puja dan puji itu hanya milikmu wahai Tuhan penentu segala takdir. Selawat dan salam buat Rasul junjungan petunjuk sepanjang zaman, Nabi Muhammad s.a.w dan ahli keluarga serta para sahabatnya yang umpama bintang-bintang bergemerlapan.

Ya Allah…

Dalam perjalanan kehidupan ini telah Engkau jadikan bagiku banyak teman.Baik yang dulu maupun yang sekarang, baik jauh maupun yang dekat.Aku mohon kepadaMU ya ALLAH limpahkan rahmatMU kepada mereka semua n lindungilah mereka............

Ya Allah…

Dalam kekalutan begini, dia pergi menyendiri dan hanyalah dititipkan suatu pesanan melalui seorang teman buatku. Dimanakah salahku wahai Tuhan dan tunjukkanlah dimana silapku. Jangan Engkau biarkan aku begini tanpa diketahui apakah kesalahan yang telah aku lakukan terhadapnya.............

Ya Allah…

Walau apa pun takdirMu keatasku, maka disaat ini aku tahu dia perlukan pertolongan. Oleh itu wahai Tuhan, aku dengan penuh rasa kehambaan yang penuh kehinaan memohon padaMu bagi pihaknya, kerana dia adalah sahabatku.

Ya Allah…

Ampunilah daku dan sahabatku dan masukkanlah kami kedalam rahmatMu dan Engkau adalah Tuhan yang maha penyayang.

Ya Allah…

Jangan Engkau tinggalkan untuknya suatu dosa melainkan telah Engkau ampunkan. Dan tiada suatu aibnya, melainkan telah Engkau tutupinya. Tiada suatu dukanya melainkan telah Engkau hilangkan daripadanya. Tiada suatu hutangnya melainkan telah Engkau bayarkannya. Tiada suatu kesakitan melainkan telah Engkau sembuhkannya. Tiada suatu hajatnya dari keperluan dunia dan akhiratnya yang telah Engkau redhai dan tepat untuknya melainkan telah Engkau tunaikan segalanya baginya wahai Tuhan yang Maha Penyayang.

Ya Allah…

Lindunglah sahabatku dari hilangnya nikmatMu dan berubahnya kesejahteraanMu dan mendadaknya seksaMu dan berbagai macam murkaMu.

Ya Allah…

Sungguhnya aku bermohon kepadaMu tabahkanlah dia dalam menghadapi segala urusan dan kekuatan dalam menerima petunjukMu.

Ya Allah…

Kurniakanlah kepadanya jiwa ketaqwaan dan sucikanlah. Engkaulah sebaik-baik yang mensucikannya.

Ya Allah…

Sungguhnya aku bermohon kepadaMu bagi pihaknya dengan sabaik-baik permintaan, sebaik-baik permohonannya, sebaik-baik kejayaannya dan sebaik-baik pahala baginya. Tetapkanlah untuknya, beratkanlah timbangan kebaikannya. Mantapkanlah imannya, tingkatkanlah darjatnya, terimalah solatnya dan ampunkanlah dosa-dosanya. Ya Allah, aku bermohon baginya kepadaMu tingkat yang tinggi di syurga. Ya Allah perkenankanlah permohonanku.

Ya Allah…

Sungguhnya Engkau mengetahui apa yang aku rahsiakan dan apa yang aku perlihatkan, maka ampunkanlah kealpaan dan kelalaiannya. Dan Engkau mengetahui segala hajatnya, maka kabulkanlah permohonannya. Ya Allah, aku bermohon baginya kepadaMu keimanan yang selalu mendampingi hatinya, dan keyakinan yang kuat sehingga dia mengerti bahawasanya tidak akan menimpa dirinya kecuali apa yang telah Engkau tentukan baginya dan bahawasanya apa sahaja yang telah menimpa dirinya bukanlah semata-mata yang meluputkannya. Dan apa sahaja yang telah meluputkannya bukanlah yang semata-mata menimpa dirinya.

Ya Allah…

Aku bermohon baginya kepadaMu iman yang dia buat cari kebenaran. Cahaya yang dia jadikan ikutan dan rezeki yang dirinya cukupkan. Ya Allah…jadikanlah dia cinta kepadaMu dengan hatinya seluruhnya dan rela kepadaMu dengan segala kemampuan dirinya seluruhnya. Ya Allah… jadikanlah cintanya seluruhnya hanya kepadaMu dan amal perbuatannya seluruhnya hanyalah untuk mencari keredhaanMu.

Ya Allah…

Apa sahaja yang Engkau jauhkan darinya dari hal-hal yang dia cintai, jadikanlah hal itu sebagai penguat untuknya mencintai apa yang Engkau cintai dan jadikanlah cintanya kepadaMu sebagaimana Engkau mencintai.

Ya Allah…

Cukuplah diriMu bagiku, tiada Tuhan selain Engkau. Hanya kepadaMu aku bertawakal. Dan Engkaulah Tuhan yang memiliki arasy yang agung.

Aamiin... Ya Allah Ya Rabbal Alamin..

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close