Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Petua Simpan Buah Pisang Tahan Lebih Lama

Petua Simpan Buah Pisang Tahan Lebih Lama. Banyak juga telah saya kongsikan petua tradisi untuk kegunaan ibu-ibu di luar sana. Jika anda nak tengok pelbagai petua lama yang pernah saya post, boleh lah jenguk-jenguk ye..

Kali ini saya kongsikan petua agar pisang yang anda beli boleh simpan lebih lama. 

Follow +aynora nur untuk dapat updates tentang petua terkini!!  

Pisang antara buah-buahan yang kaya dengan khasiat dan baik untuk badan manusia. Namun jarang diantara kita yang suka membeli pisang yang sudah masak ranum dalam kuantiti yang banyak kerana daya ketahannya agak kurang jika dibandingkan dengan buah-buahan lain seperti tembikai, epal dan limau.

Petua Simpan Buah Pisang Tahan Lebih Lama


Petua Simpan Buah Pisang Tahan Lebih Lama


Jika anda perlu membeli pisang dalam kuantiti yang banyak, ada cara yang boleh dicuba untuk memastikan buah ini kekal segar untuk tempoh masa sekurang-kurangnya 3 hari. Mudah sangat untuk menjaga kualiti pisang dan menjadikannya kekal segar dan tidak 'lebam'. 

Gunakan pembalut makanan dan balutkan pisang anda. Pastikan pisang masih bertangkai. Kemudian simpan pisang di tempat yang kering dan sejuk. Jangan disimpan bersama buah-buahan lain. Dengan cara ini, pisang dapat bertahan sehingga lima hari.

Petua di atas saya kongsikan dari Rasa online. Saya berharap agar ia bermanfaat dan boleh digunakan kepada anda yang memerlukan petua menjaga agar buah pisang tahan lebih lama. 

#rasa online
#sebarkan bahagia

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close