Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | As Syakuur

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | As- Syakuur. As- Syakuur maksudnya Dialah Dzat Yang sangat berterimakasih. Dia pasti membalas tiap pujian dan sanjungan atau ibadat manusia yang ditujukan kepadaNya.

Orang-orang yang hatinya penuh syukur, maka Allah Subhanahu wa Ta’ala akan menambahkan rezeki-Nya untuk mereka yang pandai bersyukur.
Tapi sebaliknya, kalau hati sempit maka rezeki akan lari. Allah telah menjelaskan dalam Al Quran, "Apabila kamu bersyukur maka akan Aku tambahkan nikmat-Ku untuk mu”.

Sesungguhnya Dia-lah Allah, Tuhan yang memiliki kesempurnaan dalam membalas amal kebaikan hambanya.


Digalakkan berdoa dengan asmaul husnaa dan berdoalah dengan ikhlas serta merendah diri serta mengikut sunnah yang diajarkan. Insyaa Allah doa-doa kita dimakbulkan. Nama-nama Allah yang 99 adalah nama yang mulia dan menunjukkan Allah SWT berkuasa atas sesuatu mengikut nama-namanya yang mulia itu.

“Dialah Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Dia mempunyai Asmaul Husna (nama-nama yang baik).” – (Al-Quran, Surah Thaa-Haa : 8)

Apabila kita menyebut atau berdoa dengan asmaul husnaa, ia mempunyai pengaruh dan manfaat yang amat besar dan hebat sekali bagi pekerjaan yang sedang kita lakukan. Itulah sebabnya kita digalakkan berdoa dengan al asmaul husnaa ini.

Cara-Cara berdoa dengan asmaul husnaa | As-Syakuur


1) Baca ayat kalimah di bawah ini terlebih dahulu:

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | As Syakuur
2) Kemudian baru di baca asmaul husnaa yang berikut:


Yaa Syakuur = 40 kali


Ertinya : Dialah Dzat Yang sangat berterimakasih. Dia pasti membalas tiap pujian dan sanjungan atau ibadat manusia yang ditujukan kepadaNya. 

a) Ucapkanlah Ya Syakuur 40 kali sehabis solat hajat, sebagai rasa terima kasih kepada Allah, maka dengan izinNya semua hajat kita akan dikabulkan oleh Allah. Lakukanlah itu setiap kali kita menghadapi hajat yang penting dan mendesak.

3) Kemudian setelah selesai membaca asmaul husnaa di atas, lalu teruskan membaca kalimah seperti di bawah ini:

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | As Syakuur


4) Akhir sekali berdoalah untuk perkara yang dihajati dengan penuh keyakinan, khusyuk dan tawadduk hanya kepada Allah. Allah Maha Mendengar doa hamba-hambaNya. Lakukan dengan penuh pengharapan dan keyakinan.

Berserahlah kepadaNya, bersabar menunggu doa-doa kita dimakbulkan. Pada masa yang tepat. Jangan pernah jemu memohon kepada Allah. Orang yang banyak berdoa adalah orang yang paling bijak. Fikirkanlah...

Semoga bermanfaat.

Rujukan:

1. Himpunan ayat-ayat al-Quran dan Khasiat Bismillah, Surah al-Fatihah, ayatul Kursi, Surah al-Ikhlas dan Surah al-Qadr & Asmaul Husnaa - Muhfudli Sahli

2. Shafiqolbu.wordpress.com

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close