Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Berdoa Dengan Asmaul Husna | Al 'Aliy

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | Al-'Aliy. Al- 'Aliy maksudnya Dialah Dzat Yang Maha Tinggi martabatnya. Tiada yang lebih tinggi dan lebih agung melainkan Dia.

Sesungguhnya Dia-lah Allah, Tuhan yang memiliki kekuasaan dalam menyempurnakan permohonan hambanya.

Berdoa Dengan Asmaul Husna | Al 'Aliy

Digalakkan berdoa dengan asmaul husnaa dan berdoalah dengan ikhlas serta merendah diri serta mengikut sunnah yang diajarkan. Insyaa Allah doa-doa kita dimakbulkan. Nama-nama Allah yang 99 adalah nama yang mulia dan menunjukkan Allah SWT berkuasa atas sesuatu mengikut nama-namanya yang mulia itu.

“Dialah Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Dia mempunyai Asmaul Husna (nama-nama yang baik).” – (Al-Quran, Surah Thaa-Haa : 8)

Apabila kita menyebut atau berdoa dengan asmaul husnaa, ia mempunyai pengaruh dan manfaat yang amat besar dan hebat sekali bagi pekerjaan yang sedang kita lakukan. Itulah sebabnya kita digalakkan berdoa dengan al asmaul husnaa ini.

Cara-Cara berdoa dengan asmaul husnaa | As-Syakuur


1) Baca ayat kalimah di bawah ini terlebih dahulu:

Berdoa Dengan Asmaul Husna | Al 'Aliy
2) Kemudian baru di baca asmaul husnaa yang berikut:


Yaa 'Aliyyu  = 110 kali ditulis


Ertinya : Dialah Dzat Yang Maha Tinggi martabatnya. Dia pasti membalas tiap pujian dan sanjungan atau ibadat manusia yang ditujukan kepadaNya. 

a) Usahakan jika anak yang otaknya tumpul atau bebal dengan menulis "Ya 'Aliyyu" (huruf arab) sebanyak 110 kali, lalu rendamkan pada air dingin. Minumkan air itu berkali-kali sehingga anak itu lama kelamaan otaknya berubah cemerlang. Insyaa Allah mujarab.

3) Kemudian setelah selesai membaca asmaul husnaa di atas, lalu teruskan membaca kalimah seperti di bawah ini:

Berdoa Dengan Asmaul Husna | Al 'Aliy


4) Akhir sekali berdoalah untuk perkara yang dihajati dengan penuh keyakinan, khusyuk dan tawadduk hanya kepada Allah. Allah Maha Mendengar doa hamba-hambaNya. Lakukan dengan penuh pengharapan dan keyakinan.

Berserahlah kepadaNya, bersabar menunggu doa-doa kita dimakbulkan. Pada masa yang tepat. Jangan pernah jemu memohon kepada Allah. Orang yang banyak berdoa adalah orang yang paling bijak. Fikirkanlah...

Semoga bermanfaat.

Rujukan:

1. Himpunan ayat-ayat al-Quran dan Khasiat Bismillah, Surah al-Fatihah, ayatul Kursi, Surah al-Ikhlas dan Surah al-Qadr & Asmaul Husnaa - Muhfudli Sahli

2. Shafiqolbu.wordpress.com 

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close