Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Petua Makan Buah Pisang Boleh Merawat Sembelit

Makan Buah Pisang Boleh Merawat Sembelit. Gejala sembelit berlaku disebabkan utamanya kurang minum air masak dan bekerja dibawah terik matahari. Sebab itu orang yang bekerja di bawah terik memerlukan jumlah air yang banyak bagi mengganti tenaga yang telah digunakan. Bersukan berlebihan pun boleh menyebabkan air dalam badan tersejat dan menyebabkan sembelit.

Orang kata kalau sembelit kena makan buah banyak-banyak. Kena tengok juga buah-buahan yang boleh dimakan untuk merawat sembelit.

Kalau anda mengambil supplemet untuk kesihatan, saya cadangkan anda ambil apricot seed kapsul 2 biji selepas sarapan dan 2 biji selepas makan malam. Anggaran makan 4 biji kapsul sehari. Insyaa Allah masalah sembelit akan hilang.

Petua Makan Buah Pisang Boleh Merawat Sembelit 


Petua Makan Buah Pisang Boleh Merawat Sembelit

Petua di bawah ini adalah cara tradisional. Kena cari buahnya dan amalkan selalu. Kena rajin sikit kalau nak sihat. Ya tak? Jika anak-anak kecil yang rajin sembelit takkan nak beri kapsul, maka anda carikanlah buah-buahan seperti pisang, aprikot, tomato dan sebagainya untuk merawat sembelit tersebut.

Budak-budak kalau kena sembelit mesti meragam dan menangis. Kerana perut tak selesa.

Baiklah. Jom rawat sembelit dengan dua jenis buah seperti di bawah.

Pisang bagus untuk merawat sembelit. Ia memang biasa digunakan masyarakat untuk melancarkan buang air besar ketika diserang sembelit. Namun, jika anak anda masih bayi, elok diberikan buah betik sebagai ganti buah pisang. Ini kerana buah betik lebih halus teksturnya berbanding buah pisang.

Selain pisang, buah aprikot juga bermanfaat sekali untuk melancarkan pencernaan dan mempermudah pengeluaran najis dari dalam tubuh. Selain memiliki serat yang tinggi, ternyata aprikot boleh membasmi cacing usus sehingga mampu mengawal kesihatan pencernaan anda.

Saya berharap petua merawat sembelit dengan buah pisang dapat membantu memberikan rawatan segera kepada anak-anak dan juga diri sendiri ketika diperlukan. Sentiasa sediakan buah pisang di rumah jika anda ada anak kecil yang sering menghadapi gejala sembelit ini. 

Ingat ya lebihkan mengambil air masak agar anak anda membesar dengan sihat dan aktif.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close