Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Rahsia Personaliti Anak Bongsu Yang Kini Dibongkarkan

Rahsia Personaliti Anak Bongsu - Dimanakah kedudukan anda dalam turutan keluarga? Adakah anda digelar anak sulung, angah ataupun anak bongsu? Siapa dan apapun anda, ia sesuatu yang boleh dipelajari dan dibincangkan secara santai kerana personaliti individu adalah berbeza-beza.

Memperkatakan mengenai personaliti, dalam artikel ini saya mahu berkongsi dengan anda semua tentang rahsia personaliti anak bongsu. Personaliti berkait rapat dengan tindak-tanduk seseorang yang ingin menzahirkan ciri-ciri kawalan emosi mereka. Pemikiran personaliti memainkan peranan penting seseorang daripada sudut pandangan luaran karektor diri. Sehubungan itu, satu daripada penyelidikan menjelaskan rupa diri dapat diukur dari dalam dan boleh dizahirkan pada luaran.

Rahsia Personaliti Anak Bongsu 


Manja

Anak bongsu memiliki sifat yang fun (menyenangkan), manja dan happy go lucky. Ada sesetengah anak bongsu terutamanya perempuan, melihatkan karekter manja yang keterlaluan hingga sukar untuk dikawal. Jadi, berpada-padalah mengawal dan menunjukkan kemanjaan anda, jangan sampai memudaratkan diri sendiri dan orang-orang yang anda sayangi.

Ini kerana anak bongsu sudah mempunyai saudara lelaki ataupun perempuan diatasnya. Jadi hidup anak bongsu terasa sempurna (complete) kerana memiliki pelindung yang akan sentiasa menyebelahi mereka jika sesuatu terjadi. Secara ringkasnya, anak bongsu manja dengan ahli keluarga dan juga orang yang rapat di sekelilingnya.

Peramah


Anak bongsu kebanyakannya bersikap peramah dan mudah didekati. Persepsi dan perspektif mereka terhadap sesuatu perkara itu terutamanya tentang hidup ini pada kebiasaannya ialah positif. Bagi anak bongsu, dunia ini merupakan 'taman permainan' mereka. Semasa berada didalam kumpulan mereka, mereka suka sangat bercakap, menilai diri mereka dan suka mendapat perhatian.
Mungkin benar dengan kenyataan di atas. Anak bongsu peramah disebabkan dia telah biasa berkomunikasi dengan semua ahli keluarga semenjak kecil lagi dan biasa bergaul dengan ramai orang. Pergaulan dan persekitaran tumbesaran akan mempengaruhi ciri dan personalti individu terbabit.

Berani mencuba sesuatu


Mereka mempunyai sifat ingin tahu (intellectually curious) yang begitu mendalam. Mereka suka pada sesuatu benda yang cantik dan menghargai kesenian. Anak bongsu ini juga lebih peka terhadap emosi mereka dan suka membandingkan diri mereka dengan orang yang terdekat dengan mereka. Mereka bertindak dan berfikir secara cara tersendiri (individualistic) dan dalam cara yang kurang berkonfrontasi. Sesekali, kita akan terlihat sikap mementingkan diri sendiri dalam personaliti anak bongsu terbabit.

Bergantung Pada Orang Lain


Kebergantungan kepada ibu bapa juga lebih daripada anak sulong. Mereka lebih memahami ibu bapa, kerana pernah tinggal dalam jangkamasa yang agak lama dengan ibubapa, Ibu serta bapa (3 beranak) sebelum Anak bongsu itu besar dan membina keluarga sendiri.

Agak Boros


Anak bongsu selalu boros dan kurang suka menabung kerana kurang suka perhitungan dalam kehidupan. Anak bongsu juga kurang gemar merancang kewangan mereka melainkan telah timbul kesedaran untuk berbuat begitu. Anak bongsu amat pemurah, gemar berkongsi barangannya dengan orang lain dan tidak kedekut. 

Sebab itu anak bongsu memiliki abang dan kakak untuk jadi tempat rujukan sekiranya mereka mengalami masalah kewangan.

Bersifat terbuka (open minded)


Anak bongsu ini umumnya mempunyai badan paling sihat, jarang mengalami sakit apatah lagi yang sakit yang berat-berat, dan biasanya paling awet muda diantara anak-anak yang lain (baby face). Mereka suka bercerita hal peribadi mereka kepada sesiapa, terutamanya kepada ibu bapa. Sikap terbuka (openess to experience) ini pada pandangan ramai ahli sosiologi adalah sihat dan lebih matang dari aspek pemikiran dan tindak-tanduk mereka.

Walau bagaimanapun pemikiran terbuka dan tertutup ini berguna pada situasi atau persekitaran yang berbeza. Ada ketikanya anak bongsu kena berahsia jika berkaitan hal peribadi atau kisah keluarga. Jika tersilap langkah, ia boleh memakan diri sendiri.

Seorang pengikut yang setia


Anak bongsu kurang sesuai untuk menjadi seorang pemimpin kerana kurang tegas (tetapi tidak semua begitu). Anak bongsu adalah seorang pengikut (follower) yang setia dan sahabat yang baik. Dia pandai menjaga hati sahabatnya. Anak bongsu adalah individu yang senang berkompromi dan mempunyai pandangan yang optimistik terhadap manusia dan mereka senang melihat kebaikan yang ada pada orang lain. 

Oleh sebab itu, individu yang senang berkompromi ini senang mendapat dan mengekalkan hubungan dengan orang lain. Mereka dapat mengekalkan status populariti mereka dengan baik.

Tidak cerewet


Mengikut pengalaman saya lagi, anak bongsu tidak cerewet orangnya. Mereka akan makan dan pakai apa sahaja yang diberikan oleh kedua orang tua mereka. Ada sesetengah keluarga mengamalkan 'recycle' kepada pakaian saudara yang tua untuk diberikan kepada anak bongsu. Oleh kerana sudah biasa dengan keadaan begitu, kebanyakan anak bongsu faham dan dengan rela hati menggunakan barang yang telah digunakan oleh kakak atau abang mereka.

Setiap orang memiliki karekter dan rahsia personaliti yang berbeza. Faktor persekitaran, genetik, tarikh dan bulan kelahiran sedikit sebanyak mempengaruhi personaliti mereka. Jadi, tidak semestinya personaliti yang tidak elok mempunyai pengaruh negatif kepada orang lain kerana setiap individu mempunyai hak untuk memilih yang terbaik untuk hidup dan kehidupan masing-masing.

Read More ....


Post a Comment

12 Comments

 1. Assalamualaikum aynora... selamat pagi, sheila singgah sambil menabung sini... suami sheila anak bongsu. hihiiii ~~~

  ReplyDelete
 2. ha'ah la..ada skit ciri2 pada suami sy..sbb dia anak bongsu..

  ReplyDelete
 3. saya anak sulung :)

  http://nurulzayani.blogspot.com/

  ReplyDelete
 4. Sebijik..sy anak bongsu. Mmg cmtu..heee

  ReplyDelete
 5. sama macam saya :)

  ReplyDelete
 6. memang sjibik sya pon ank bongsu.mnja sgat.ihihihiihiihihihi

  ReplyDelete
 7. begitulah anak bongsu, kebanyakannya memang manja...hihi

  ReplyDelete
 8. akui,walaupun anak bongsu kebanyakan orang kata dia manja, sebenarnya dia sangat berdikari, dan malahan terlampau berdikari menjadikan
  mereka sunyi dan tak reti bercerita perihal peribadi dengan orang lain.

  ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close