Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Khasiat Buah Anggur Hijau Untuk Kesihatan

Khasiat Buah Anggur Hijau Untuk Kesihatan. Anggur yang biasa kita nampak di negara kita ada dua iaitu anggur merah dan hijau. Anggur hijau banyak khasiatnya begitu juga dengan anggur merah. Namun, dalam post kali ini saya cuma nak bincangkan tentang khasiat anggur hijau.

Anda ada pengalaman mengenai khasiat anggur hijau? Kalau saya tak banyak lah tetapi yang paling saya ingat adalah tentang khasiat anggur hijau bagi ibu yang dalam pantang dan anak menghidapi penyakit kuning atau jaundice. Mengikut bacaan saya, anggur hijau boleh merawat bayi yang kena sakit kuning. Puas juga dulu makan anggur hijau ketika dalam pantang. Turun juga bacaan kuningnya.. tapi kena sabar sebab kesannya lambat sikit.

Buah anggur rasanya manis dan mengandungi banyak air, boleh dimakan mentah atau digunakan untuk membuat wain, jem, jus, jeli, ekstrak biji anggur, kismis, cuka, atau minyak biji anggur. Bukan itu sahaja, buah-buahan ini menyimpan pelbagai nutrien dan antioksidan yang boleh membantu mengekalkan badan yang sihat.

Khasiat Buah Anggur Hijau Untuk Kesihatan


Jom baca khasiat anggur hijau yang saya kompilasikan dari bacaan di internet, majalah dan info dari orang-orang yang berpengalaman mengamalkannya.

Khasiat Buah Anggur Hijau Untuk Kesihatan

Meningkatkan daya ingatan


Kajian menunjukkan bahawa buah-buahan yang kaya dengan antioksidan membantu mengurangkan tekanan oksidatif yang membawa kepada penuaan, dan juga meningkatkan prestasi memori lisan dan fungsi minda.

Melambatkan penuaan


Manfaat anggur lain adalah untuk membantu mencegah penyakit degeneratif, mengaktifkan gen panjang umur, dan membantu sel-sel hidup lebih lama. Di samping itu, anggur juga mengandungi lemak poli tak tepu, asid lemak perlu seperti asid linolenik. Kandungan ini berfungsi untuk melindungi, mengurangkan keradangan, dan meningkatkan sensitiviti kulit.

Ada juga cara yang boleh digunakan menggunakan anggur hijau dengan tujuan menghilangkan kedutan pada wajah. 

Caranya:

1) Tentukan berapa banyak jumlah anggur hijau untuk mengurangkan kedutan, kemudian hiris dua bahagian anggur hijau tersebut, dan dua bahagian anggur tersebut harus digunakan untuk mengatasi kedutan.

2) Tekankan buah anggur tersebut, di bahagian kedutan wajah anda, sampai jus buah anggur menutupi permukaan kulit. Anggur mengandungi asam alpha hidroksi yang membantu dalam pengelupasan kulit. Yang menghapus sel-sel kulit mati dari permukaan secara cepat dan dapat mengurangi kedutan di wajah.

3) Biarkan jus buah anggur hijau tersebut selama 20 minit, kemudian bilas dengan air suam dan kemudian tepuk-tepuk wajah hingga kering menggunakan tisu.
4) Ulangi cara ini tiga kali sehari untuk hasil yang maksimum, kedutan wajah akan memudar 1hingga 2 minggu.

Jangan lupa untuk rajin minum air putih minima 8 gelas sehari.

Diabetes


Satu kajian menunjukkan bahawa pengambilan tiga hidangan buah anggur, blueberry, kismis, epal atau pear seminggu boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2 sebanyak 7%. Anggur termasuk buah-buahan tinggi antioksidan, untuk yang didakwa baik untuk pesakit kencing manis.


Tekanan darah tinggi 


Menurut kajian yang dijalankan ke atas tikus, manfaat anggur kaya dengan flavonoid fikir untuk mengurangkan tekanan darah tinggi. Di samping itu, anggur juga tinggi kalium, yang membantu menghapuskan kesan-kesan natrium dalam badan, supaya tekanan darah tinggi dapat dikurangkan.


Mata


Menurut kajian yang dijalankan ke atas tikus, anggur membantu melindungi retina daripada kerosakan dan penyakit, seperti degenerasi makula, jika anda makan buah-buahan ini dengan kerap. Makan ekstrak biji anggur juga dipercayai dapat membantu mengurangkan tekanan pada mata kerana melihat cahaya yang terlalu terang.

Diharap beberapa khasiat anggur hijau di atas dapat membantu anda untuk menjaga kesihatan dengan cara yang betul dan alami. Buah anggur adalah buah yang banyak disebut dalam al Quran. Jadi, mesti ada khasiatnya yang Allah nak kita cari dan amalkan sebagai salah satu alternatif dalam mengamalkan cara hidup yang sihat.   

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close