Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | Al Mu'iid

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa al Mu'iid| Al-Mu'iid iaitu Maha Mengulangi / Maha Mengembalikan dan Memulihkan, iaitu menumbuhkan kembali setelah lenyapnya atau setelah rosaknya. ~ sumber safiqolbu

Allah SWT memang yang berhak menerima puji-pujian atas segala kekuasaan dan kasih sayangnya. Selain DIA, memang tak layak mendapat puji-pujian. Maka berdoalah dengan asmaul husna al Mu'iid ini demi mendapatkan apa yang kita harapkan, kemuliaan di dunia dan akhirat. Insyaa Allah.

Lagi satu, Allah Maha Mengabulkan dan memperkenankan doa hamba-hambaNya terutama mereka yang teraniaya dan dizalimi. Samada lambat atau cepat..

Sesungguhnya Dia-lah Allah, Tuhan yang memiliki kebesaran dan kekuatan dalam menyempurnakan permohonan hambanya. Jadi, berdoa lah dengan bersungguh-sungguh agar Allah berasa belas dan kasihan akan kita, akan ketidakupayaan kita..


Digalakkan berdoa dengan asmaul husnaa dan berdoalah dengan ikhlas serta merendah diri serta mengikut sunnah yang diajarkan. Insyaa Allah doa-doa kita dimakbulkan. Nama-nama Allah yang 99 adalah nama yang mulia dan menunjukkan Allah SWT berkuasa atas sesuatu mengikut nama-namanya yang mulia itu.

Katakanlah: "Serulah Allah atau serulah Ar-Rahman. Dengan nama yang mana saja kamu seru, Dia mempunyai al asmaaul husna dan janganlah kamu mengeraskan suaramu dalam solat mu dan janganlah pula merendahkannya dan carilah jalan tengah di antara kedua itu".(Q.S. Al-Isra:110)

“Dialah Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Dia mempunyai Asmaul Husna (nama-nama yang baik).” – (Al-Quran, Surah Thaa-Haa : 8)

Apabila kita menyebut atau berdoa dengan asmaul husnaa, ia mempunyai pengaruh dan manfaat yang amat besar dan hebat sekali bagi pekerjaan yang sedang kita lakukan. Itulah sebabnya kita digalakkan berdoa dengan al asmaul husnaa ini.

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | Al Mu'iidCara-Cara berdoa dengan asmaul husnaa | Al Mu'iid 


1) Baca ayat kalimah di bawah ini terlebih dahulu:

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa Al Baa'itsu

2) Kemudian baru di baca asmaul husnaa yang berikut:

Yaa Mu'iid = 124 kali


Ertinya :  Yang Maha Mengembalikan Kehidupan / Maha Mengulangi / Maha Mengembalikan dan Memulihkan / Yang Maha Pemulih – Dialah yang menghidupkan semula semua makhluk, iaitu menumbuhkan kembali setelah lenyapnya atau setelah rosaknya.

a) Bagi mengembalikan atau mencari sesuatu yang hilang, baca ‘Ya Mu’iid’ setiap sebelum solat fardhu lima waktu sebanyak 124 kali, InsyaAllah dengan kehendak dan izin Allah SWT akan kembali lagi.

b) Andai ada ahli keluarga yang menghilangkan diri dan sebagainya, amalkanlah ‘Ya Mu’iid’ sebanyak 124 kali setiap hari sesudah solat. InsyaAllah dipertunjukkan akan keberhasilannya.

c) Sesiapa menyebut ‘Ya Mu’iid’ 70 kali berulang-ulang untuk seseorang yang jauh dari keluarganya, InsyaAllah orang itu akan pulang dengan selamat.

d) Apabila seseorang itu hilang (tidak pulang ke rumah), bacalah ‘Ya Mu’id’ sebanyak 70 kali pada setiap sudut rumah diwaktu malam ketika semua orang tidur. InsyaAllah dalam tempoh 7 hari orang itu akan pulang atau diketahui tempat dia berada.

Ingatlah! Berdoa dengan yakin. Jangan main-main. Kerana Allah Maha Mengetahui yang nyata dan yang tersembunyi.

3) Kemudian setelah selesai membaca asmaul husnaa di atas, lalu teruskan membaca kalimah seperti di bawah ini:

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | Al Mu'iid


4) Akhir sekali berdoalah untuk perkara yang dihajati dengan penuh keyakinan, khusyuk dan tawadduk hanya kepada Allah. Allah Maha Mendengar doa hamba-hambaNya. Lakukan dengan penuh pengharapan dan keyakinan.

Berserahlah kepadaNya, bersabar menunggu doa-doa kita dimakbulkan. Pada masa yang tepat. Jangan pernah jemu memohon kepada Allah. Orang yang banyak berdoa adalah orang yang paling bijak. Fikirkanlah...

Semoga bermanfaat.


Rujukan:

1. Himpunan ayat-ayat al-Quran dan Khasiat Bismillah, Surah al-Fatihah, ayatul Kursi, Surah al-Ikhlas dan Surah al-Qadr & Asmaul Husnaa - Muhfudli Sahli

2. Shafiqolbu.wordpress.com 

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close