Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Doa Mohon Mati Dalam Islam Yang Mesti Diamalkan

Doa Mohon Mati Dalam Islam Yang Mesti Diamalkan. Salan jumaat al mubarak kepada ahli syurga, rakan sahabat sekalian yang saya sayangi. Kita semua impikan syurga. Menjadi ahli syurga bila telah kembali kepada Allah. Tempat tinggal yang kekal selama-lamanya. Mudah-mudahan urusan kita semua dipermudahkan.

Ketika ni saya sedang mendengar bacaan doa selepas solat subuh dari surau berdekatan rumah. Sedap, tenang, hening dan syahdu je rayuan doanya kepada Yang Maha Pengasih, Allah ArRahman. Dari jauh saya aaminkan juga. Mana tahu ada dari doanya yang Allah makbulkan serta merta. Allahuakbar.

Doa Mohon Mati Dalam Islam Yang Mesti Diamalkan


Doa Mohon Mati Dalam Islam Yang Mesti Diamalkan


Bacaan doa mati dalam Islam..


Anta waliy fiidunya wal akhirah tawaffani musliman wal hiqni bissolihin..

Maksudnya:

Wahai Tuhan yang menciptakan langit dan bumi, Engkau Penguasa dan Pelindungku, di dunia dan di akhirat. Sempurnakanlah ajalku (ketika mati) dalam keadaan islam, dan hubungkanlah daku dengan orang-orang yang soleh. ( surah yusuf; 101)

Robbana afrig alaina sobran..watawaffana muslimiin..

Maksudnya:

Wahai Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami, dan matikanlah kami dalam keadaan islam, (berserah bulat-bulat kepadaMu) - surah al'aqraf ; 126).

Wallauhu'alam. Allah yang maha kaya, Dia yang memperkenankan segala doa hambaNya. Doa yang baik, doa yang tak baik.. semua Allah makbulkan mengikut kehendak dan iradatNya. Kita sendiri yang memilih untuk jadi apa kesan dari doa yang kita pohonkan.

Maka, doakan yang baik-baik kepada diri sendiri dan musuh kita juga. Mana tahu satu hari nanti mereka akan jadi sahabat kita di syurga Allah.


Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close